Regnvatten till toaletten

Ulf och Rose-Marie Hellgren hoppas klara vattenförsörjningen. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

KILBY/ÖSTERBYBRUK Vattenbrist gör att många kommuner uppmanar till att snåla på vattnet. 
Ulf och Rose-Marie Hellgren i Kilby, Österbybruk, har egen brunn och de började ransonera vatten tidigt i våras.

– Vi har bott här i tolv år och blivit utan vatten vid tre tillfällen. Det vill jag undvika och vi sparar på vattnet så mycket som möjligt. Vi använder exempelvis regnvatten när vi spolar toaletten, säger Ulf Hellgren.

Han säger vidare att för två personer går det kanske åt 70–80 liter per dag till spolning av toalett, och det blir mycket på en månad.

– Vi är bortskämda med vatten. De gånger det tagit slut för oss har jag hämtat vatten hos dottern och mågen som bor i närheten.

Behovet av vatten beräknas till mellan 150 och 200 liter per person och dag enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Den grävda brunnen är känslig för att grundvattenytan höjs och sänks naturligt. Det innebär att vattentillgången kan bli dålig, eller att brunnen sinar helt, under torrperioder.

Vattenbrist kan också uppstå om stora vägbyggen och dikningar genomförs i när-heten.

– Vi har ju åar där mängder av vatten rinner ut i Östersjön, om vi fick det att vara kvar i skogar och våtmarker skulle mycket vara vunnet.

Ulf Hellgren blickar ut över gården där några höns, ett par tuppar, och kycklingar av rasen öländska dvärghöns spatserar. Hustrun Rose-Marie har koll på hönsen och hon har bland annat flätat reden där de ruvar.

Nyligen höll det dock på att gå illa för dem.

– Vi har ofta besök av vildsvin och härom natten försökte en sugga med kultingar komma åt en höna med kycklingar. Ulf var bortrest men som tur var kunde jag skrämma bort grisarna, säger hon.

Ulf Hellgren, som bland annat är kassör i MHF campingklubb och redaktör för klubbens egen tidning Kultrycket, arrangerade nyligen en riksträff i Vingåker.

– Träffen är årligt återkommande sedan dryga 50 år, men antalet deltagare minskar. Nu var vi 120 personer och 62 vagnar, på 90-talet var vi över 400 vagnar.

Ulf Hellgren är även en flitig fotograf och tar bland annat bilder till Svenska kyrkans almanacka. Han har också gjort mängder med vykort till kyrkor, turistbyråer och lokala butiker.

– Det är motiv från bygderna. Från början gjorde jag kort till privatpersoner. Det var villaägare som fick sitt hus förevigat.

Fiske är ett annat fritidsintresse, och några fiskhuvuden från abborre och gädda, pryder uthuset.

– Jag fiskar ofta i Stordammen i Österby, främst abborre som jag filear och ibland röker.

Solen har gått i moln och kanske är det lite regn på gång. Men en regnskur fyller ingen brunn och makarna Hellgrens vattenransonering fortsätter.

Rose-Marie Eriksson