Djur poppis på nya Jällaskolan

Elin Dahm är rektor för Jällaskolan och från förra året även syskonskolan Ekeby. På det anrika utbildningssätet byggs nu bland annat en ny utbildnings­lokal för bygg-, elektriker- och vvs-utbildningarna. Jälla kommer dock inte att förlora fokus på djur och natur. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

JÄLLA/UPPSALA Lantmannaskola, lantbruksskola och naturbruksgymnasium. Jällaskolan har haft många namn och nu, lagom inför 80-årsjubileet, vänder man ett nytt blad och blir ett bredare yrkesgymnasium.

21 augusti drar undervisningen igång på de kommunala skolorna och så även på Jällaskolan – Uppsala kommuns enda naturbruksgymnasium. Fast nu utvecklas skolan från ett renodlat naturbruksgymnasium till ett bredare yrkesgymnasium tillsammans med syskonskolan Ekeby.

Förändringen startade redan under hösten 2016 då fordonsprogrammet flyttade från Bolandsgymnasiet. Nu skulle även bygg och anläggning varit på plats. Fast det får vänta till det nya undervisningshuset på cirka 4 000 kvadratmeter är klart där man ska samsas med elektriker- och vvs-programmen.

Skolorna har också officiellt bytt namn till Uppsala yrkesgymnasium Jälla respektive Ekeby.

– Administrativt sköts allt under samma paraply men jag tror att det är viktigt att behålla geotaggen, säger Elin Dahm som är rektor för bägge skolorna.

På Jälla kommer det därmed inom en snar framtid att finnas ett stort antal program. Förutom naturbruksprogrammet, finns här redan bland annat gymnasiesärskola och utbildningar för nyanlända och vuxna. Framöver kommer det dessutom att finnas bland annat elektriker- och vvs-program.

– Det är en utmaning. Även om skolan växer och blir större vill jag behålla känslan från den lilla skolan. Dessutom får inte naturbruket hamna i bakvattnet, säger Elin Dahm.

Sammanlagt kommer ungefär 900 elever att studera på Uppsala yrkesgymnasium till hösten. Av dem går drygt 500 på Jällaskolan och cirka 130 kommer att läsa naturbruksprogrammet. Populärast är inriktningarna mot djur.

Fast Jälla är inte bara en utbildningsanstalt. Elin Dahm anser att skolan även har ett samhällsansvar att informera konsumenter om de gröna näringarna och vikten av att handla svenskt och närproducerat.

Nu drar undervisningen snart igång på allvar och för Jälla väntar ett händelserikt år. Förutom nya utbildningar och nybyggen ska man, i samarbete med bland annat LRF Mälardalen, anordna ”Bonden i skolan” 14 till 16 september. Dessutom fyller man 80 år till hösten. Fast hur det ska firas är oklart.

Peter Ahlgren