Evenemang 25–31 augusti

Textstorlek:

Uppsala

Bondens egen marknad drar igång för höstsäsongen i dag fredag kl. 14-18 utanför Resecentrum.

Ur nattomhöljda tider. Se en krönika över Uppsalas historia med kungar och adelsmän, borgare, präster och bönder. Föreställningen ges på Domkyrkoplan fredag-söndag samt onsdag och torsdag kl. 20.30.

Jill Johnson är ute på jubileumsturné med sitt band och stannar till i Botaniska Trädgården ikväll fredag. Konserten börjar kl. 17.30.

Uppsala Slug Club och Lennakattentar er med på en resa med Hogwartsexpressen med avgång i morgon lördag kl. 11 och 15. Marielund har dagen till ära förvandlats till Hogsmeade där aktiviteterna avlöser varandra.

På söndag är det Stadsskogens dag med aktiviteter och marknadsgatan kl. 11-15.

Kom och upptäck Stadsskogen i Uppsala. Stadsskogens dag bjuder på massor avSkördedag och teater på Disagården nu på söndag kl. 13-16. Kål- och kryddgård skördas och linet bereds. Trädgårdslöjd och smide. Temavisning ”Det timrade kassaskåpet”. Norabella teatersällskap framför korta dramatiserade scener.

Västeråkersdagen. Högmässa i Västeråkerskyrka på söndag kl. 11. Sång av Hanna Sjöstedt.

Söndagsöppet i Karlssongården, Ekeby by i Vänge, söndagar hela sommaren kl. 12.30-16. Se 200-årig väderkvarn, Karlssongården och uthus.

50 år tillsammans. Konstnärsparet Tor-Göran Henriksson och Ulla Fries möts i en gemensam utställning på Uppsala konstmuseum. Här visas även Upsala, Darling – om queera minnen och glömda rum. En utställning som vill lyfta gömda och glömda platsspecifika berättelser, med fokus på HBTQ i Uppsala, från dåtid och nutid.

På Upplandsmuseet visas Tro hopp och kärlek, en utställning om sjömanstatueringar. Se 150 tatueringsförlagor från 1920- och 1930-talen, med nautiska stjärnor, fullriggare, exotiska djur med flera motiv.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Härodlat och hemlagat. Näsets Gröna, Ekhamn Näset, har sommarkafé lördagar kl. 12-16. Hembakat fika och försäljning av grönsaker.

Premiär för bygdemarknad med närproducerade livsmedel och hantverk samt loppis vid Vassunda bygdegård på söndag kl. 11-16.

Galleri Väsby 33, inhyst i en före detta ladugårdsbyggnad i Lagga, visar konst av bland annat originalmålningar av Johan Thunberg, litografier av Angelica Wiik samt oljemålningar och träkonst av Tord Lyseving. Öppet söndagar kl. 14-16.

Musikgudstjänst i Husby-Långhundra kyrka på söndag kl. 18. Riksspelman och vissångare Bengt Sundberg och Anne-Lina Sandell Janner medverkar.

Skördesäsongen är här och torghandeln i Knivsta är igång. På torsdagar kl. 14-18 finns chansen att träffa lokala producenter med närproducerade varor på torget bakom kommunhuset. Botanisera bland stånden med grönsaker, frukt, honung, blommor, sylt, saft med mera godsaker.

Säsongsavslutning. BarraBazz spelar upp till dans på Ängby park på torsdag kl. 13-17.

Heby

Västerlövsta hembygdsförening bjuder in till Café Våfflan i hembygdsgården i Heby. Öppet dagligen kl. 11-16 i augusti.

Mässa i Aspnäs gårdskyrka på söndag kl. 11.

PRO Vittinge välkomnar till boulespel på gamla tennisbanan i Morgongåva vid Ramsjövallen måndag och torsdag kl. 14-16.

Tema biologisk mångfald. Familjeaktiviteter vid Gröna kunskapshuset, Östa, på söndag kl. 12-16. Kom och undersök, bygg och experimentera. Arbete i bikuporna med Västerlöfsta biodlarförening. Grillkorvsförsäljning.

45 år av fotografering. Heby Fotoklubb visar ett urval av sina bilder på Heby Tegelbruksmuseum. Utställningen pågår fram till i höst. Museet är öppet lördagar och söndagar kl. 12-16.

Rick Taub visar fotografier på Östervåla bibliotek. Utställningen pågår fram till 14 sept.

Enköping-Håbo 

Musikunderhållning med Dragspelsklubben där alla kan sjunga med. Idag fredag kl. 14 gästar de Kafé Malin i Enköping. Kaffe med dopp till självkostnadspris.

Bananteatern kommer till Håbo bibliotek och ger en föreställning kring livets stora gåta – Varför finns jag? I morgon lördag kl. 11.

Motionsbingo i Bålsta. Ta en promenad i skogen och svara på vuxen- eller barnfrågor om natur och omvärld, med start i Granåsstugan. Varje söndag kl. 10-13 fram till 29 okt. Serveringen är öppen.

Längtan, hopp och kärlek. Jazz möter svensk folkmusik, Värmland möter Västafrika, Balkan möter Brasilien i Tingshuset på söndag kl. 18. En föreställning för asylsökande, nyanlända och alla andra människor. Fika serveras.

Utställningen Jane Austens värld visas på Skoklosters slott i sommar. Ikoniska kostymer från filmatiseringar av hennes romaner ställs ut.

Gunilla Lundell ställer ut akvareller på nyöppnade Salnecke slottskafé i Örsundsbro.

Inger Boström visar måleri och skulptur på Broby gård, Tillinge, fram till 3 sept.

Tierp/Älvkarleby

I morgon lördag är det dags för den andra upplagan av Tierps torgfest. Lådbilsrally, musik, underhållning och knallar står på programmet. Bland gästartisterna hörs Peg Parnevik, Annika Herlitz, The Bobos och Linda Bengzing. Festligheterna startar kl. 13 och pågår till efter midnatt.

Lyskväll i Sikhjälma fiskehamn på lördag kl. 20. Sång och musik av Maria L Hallengren och Maria Larsson när solen går ner i havet. Kaffe- och korvservering från kl. 18.30 och efter 21.

Lysrodd längs Dalälven i morgon lördag kl. 21. Färden går längs Dalälven till båthuset på Sandören i Älvkarleby, där det ordnas med ”Gäspe”. Packa picknickkorgen och häng på!

Flottarkojan i Marma vid Dalälvens strand håller öppen varje söndag under augusti kl. 11-15. Här visas utställningen ”Så var flottningen i Nedre Dalälven” med foton, texter och föremål som ger en bild av hur flottningen började och utvecklades.

Musik utan gränser. Konsert med Gunnar Klum, sång, och Mats Jansson, piano, i Söderfors kyrka på söndag kl. 18.

Doug Seegers ger konsert i Parkhallen, Söderfors, på torsdag kl. 19.

Östhammar

Torghandel på Rådhustorget i Östhammar i morgon lördag
kl. 10-13. Bondgård- och fårskinnsprodukter, raggarölax, kalvost,
honung, hemslöjd och nyskördade grönsaker till försäljning.

Besök Bakluckan i Norrskedika lördagar kl. 10-14. Servering av mat och fika.

Högmässa i Gräsö kyrka på söndag kl. 11

Österbydagen äger rum vid hembygdsgården i Österbybruk på söndag kl. 12-16. Kaffeservering, silltallrik, teater med
Österby teatergrupp och loppis. Traktorkortege kl. 12. Ramsågen och Fiskeboden öppna för
besök.

Ulf Danielsson, författare och professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, håller föredrag i Ramhälls bygdegård på söndag
kl. 16. Här delar han med sig av sin kunskap och nyfikenhet på det universum vi lever i.

Bilbingo på idrottsparken i Österbybruk söndagar kl. 16.

Bilbingo på Norrskedika IP tisdagar kl. 19.

Melina Blidborg ställer ut
sina verk i olja och akryl på Östhammars bibliotek fram till
31 augusti.