Få studenter till landsbygden

Få studenter kan tänka sig att bo på landet trots stor brist på studentbostäder inne i Uppsala. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

UPPSALA Snart drar universiteten igång och Uppsala översvämmas av studenter som söker någonstans att bo. Som vanligt beskrivs bostadsbristen som i det närmsta katastrofal. Fast något sug efter lantligt boende är det inte.

I början av september drar universitet och högskolor igång igen, vilket i Uppsala innebär att cirka 30 000 nya studenter ska början plugga på olika program och kurser. En hel del av dem måste då också ha någonstans att bo. Något som är enklare sagt än gjort.

Anna Jonsäll, bostadsansvarig vid Studentboet, beskriver läget som snudd på katastrofalt.

– Det är bara att titta på köerna. Det tar fortfarande ett antal år att få en studentbostad i Uppsala.

Utanför stadskärnan och i närliggande kommuner finns en del boenden i form av till exempel rum i villor eller gamla arbetarbostäder på gårdar. Fast det är få studenter som är intreserade av att bo på landet eftersom få har bil och att åka kollektivt blir dyrt i längden.

– Till och från har vi erbjudanden om boende utanför Uppsala men studenterna föredrar att bo på gång- eller cykelavstånd, säger Anna Jonsäll.

Ett grundläggande problem med bostadsmarknaden i Uppsala är att det är svårt att få överblick över antalet lediga bostäder. I stort sett varje enskild aktör har sin egen bostadskö. Blivande studenter måste därför vara aktiva och ställa sig i alla köer man kan hitta.

Det byggs visserligen en hel del bostäder, men få av dem är studentbostäder. Antalet ökar visserligen från år till år från år och var i april 2017 drygt 11 200, vilket procentuellt sett är en högre andel än i andra städer.

Fast trots det är bristen på boende inför terminststarten som vanligt stor.

 Peter Ahlgren