På tur i Hållnäs med goda upplevelser

Per-Bertil Ederyd var kapten när man bjöd på en rundtur runt fiskehamnen i Sikhjälma. Foto: Larsgöran Svensson
Textstorlek:

HÅLLNÄS På tur i Hållnäs bjöd för femtonde året i rad på en stor variation av evenemang. Men så krävs det också lång planering och förberedelserna startade redan i januari.

På tur i Hållnäs bjöd som vanligt på ett varierat och innehållsrikt program under lördagens evenemang.

De traditionsenliga inslagen fyllde gourméernas magar med ett varierat utbud på olika platser. Här fanns gott hembakat kaffebröd, sotare, lax, kolbullar och Hållnässpecialiteterna löpskaka och sötost.

Shoppingsugna besökare fick sitt lystmäte vid ett flertal loppisar och olika hantverksbodar och bord vid marknadsstånden.

Även för den historie- och hembygdsintresserade fanns flera smultronställen att besöka. Några exempel var Lingnårets kulturlandskap och fornlämningar för att inte tala om de pittoreska fiskelägena Fågelsundet och Sikhjälma hamn.

Nya inslag i årets upplaga av På tur i Hållnäs var Lilla Boden i Lönnö där man bland annat visade växtfärgning av garn.

Det blev också start av den 2,2 ton tunga jordbrukskulmotorn med tändkula i Fagerviken. Ett helt nytt kulturellt evenemang var en operaföreställning bland kossor och annat.

Vid Norrgården i Sikhjälma bjöds på sång och musik av hög kvalitet mitt bland råmande kossor i gammal kulturbygd.

Conny Holmgren framförde tillsammans med kören Con Voce och stjärnsopranerna Rosa-Maria Leonard från Cuba och Liisa Mast samt Moa Ederyd på flöjt det bästa från operans, operettens och musikalens värld.

– Konsertsalen, en tidigare maskinhall, var bland det bästa han sett, sa en av körmedlemmarna efter föreställningen.

Föreställningen uppskattades av både kor och publik som hoppas på en fortsättning nästa år.

Men redan nu fortsätter evenemangen i Hållnäs och nästa lördag, 26 augusti, är det dags för Hållnäs marknad som arrangeras för 24:e året i rad. Dagen startar vid hembygdsgården klockan 11 och arrangeras av Hållnäs bygdegårdsförening.

På kvällen, klockan 20–21, är det Lyskväll i Sikhjälma fiskehamn. Besökarna kan ta med marschaller och tända efter piren eller på Marskäret. Det blir också sång och musik i solnedgången med Maria L Hallengren och Maria Larsson. Servering av kaffe och korv utlovas.

Larsgöran Svensson