Turistsäsong summeras

Gästhamnen i Öregrund är ofta välfylld under semestertider. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

ÖREGRUND Mediokert semesterväder har inte skrämt iväg besökare från Öregrund i sommar. På turistbyrån har det varit högt tryck som vanligt.
– Kanske lite lugnare, men det har ändå varit fullt upp, summerar två av årets turistvärdar.

Sommaren lider mot sitt slut. På måndag drar skolorna igång och i Öregrund ses helgens badorts-dagar som en avrundning på semestersäsongen. Turistbyrån nere vid hamnen håller däremot öppet ytterligare ett par veckor.

– Många utlandsturister har senare semester och kommer först nu i augusti, förklarar Evelina Källmark, som tillsammans med bland andra Mariann Keserü, har tagit hand om Öregrunds besökare från juni och framåt.

Det gäller att ha koll på mycket när man står bakom disken. Frågorna är av skiftande karaktär och vissa återkommer mer regelbundet.

– Var man kan bada och äta är de vanligaste frågorna, säger Mariann och tillägger att många också kommer in för att höra var stjärnkocken Melker Anderssons nya restaurang ligger.

Duon får även tillfälle att tipsa om fina naturstråk, stadspromenader längs trånga gränder och cykelturer på Gräsö. Både Mariann och Evelina har sommarboende i trakten och pratar lyriskt om den gamla kurorten, där de tillbringar ledig tid året om.

– Jag älskar Öregrund med närheten till havet. Det är vackert alla årstider, säger Evelina, som förutom den unika solnedgången i havet gärna rekommenderar en utflykt till Örskär med fyrbesök.

Hon tippar att turistbyrån har haft runt 200 personer om dagen på besök i genomsnitt. In kommer långväga gäster varvat med lokala.

– Det är blandat. Ortsborna kommer in och kollar läget eller har folk som hälsar på och vill ha tips på vad som händer, fortsätter Evelina.

Tjejerna är överens om att jobbet som turistvärdar är bland det roligaste de haft.

– Tänk bara alla möten med intressanta och glada människor. Det har varit både givande och kul, tycker Mariann.

Det halvdana sommarvädret till trots kommer besökssiffrorna troligtvis hamna på ungefär samma nivå som tidigare år, gissar Annette Lindström på Visit Roslagen. Hon är ansvarig för de tre turistbyråerna i kommunen; Öregrund, Östhammar och Österbybruk, och just i färd med att sammanställa statistiken.

– Det ojämna vädret får fler att söka sig till turistbyrån. Vi upplever att det är då man verkligen vill ha tips på vad man kan göra, säger Annette.

Hon gläder sig extra åt att antalet internationella turister har ökat i sommar.

– Vi har haft besökare från flera olika länder både i Östhammar och i Öregrund. Många har kommit från Italien, Tyskland, Storbritannien och Finland, och för dem är det främst naturupplevelser som lockar, förklarar Annette, och konstaterar att det är deras satsning på bredare marknadsföring som nu börjar ge ringar på vattnet.

Malena Olsson