Vanligt med trädgårdsstöld

Textstorlek:

​Under sommaren ställer vi ut våra saker i trädgården. Det kan handla om allt från cyklar till grillar och gräsklippare. Fler än var sjätte husägare har råkat ut för en stöld från tomten.

Försäkringsbolaget If har frågat nästan 1 800 husägare om värdet på de saker de har stående i trädgården och om de någon gång drabbats av en stöld. Det visade sig att 17 procent råkat ut för en stöld och att den genomsnittlige svensken har prylar för ett värde av cirka 13 000 kronor på tomten.

Det skiljer sig dock mellan landsbygd och storstad. I Stockholm har mer än var tionde husägare saker för 50 000 kronor i trädgården med ett genomsnittsvärdet av 17 000 kronor medan motsvarande siffra i Blekinge är 10 000 kronor.

Även risken att drabbas av en trädgårdsstöld skiljer sig. Störst är den i Stockholm där 20 procent drabbats och lägst i Jönköpings län där sex procent råkat ut för ovälkommet besök. Många av de prylar vi ställer ut i trädgården är dyra, som gräsklippare, cyklar och gräsklippare och ofta är de vare sig fastlåsta eller märkta. Ett enkelt byte för en tjuv med andra ord.

För att minska risken rekommenderas att ta in gräsklippare, cyklar och liknande, låsa fast värdefulla saker, använda bra utebelysning för att lysa upp tomten, dna-märka produkterna samt starta grannsamverkan.

Peter Ahlgren