Enköpings parker fylldes av handel och upplevelser

Helena Karlsson, från Bro, och Christina B Embretsen, Järfälla, lämnade in sina kassar till Lars Görling från Husby-Sjutolfts hembygdsförening. ”Växtgarderoben är en ny service i år”, säger han. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

ENKÖPING I strålande sensommarväder vallfärdade tusentals människor till lördagens Trädgårdsdag i Enköping.

Trädgårdsdagen har blivit rena folkfesten och evenemanget växer för varje år, både till antal besökare och innehåll.

Siffran från i fjol, med cirka 12 000 besökare, bör ha hålllit även i lördags.

Besökarna, både barn och vuxna, bjöds ett innehållsrikt program och på trädgårdsmarknaden i Skolparken blomstrade handeln.

För att slippa bära på växtfyllda och tunga kassar erbjöd Husby-Sjutolfts hembygdsförening en växtgarderob där kassarna kunde lämnas in.

– Vår ordförande är general för trädgårdsmarknaden och det här är ett initiativ från henne, säger Lars Görling, kassör i hembygdsföreningen.

– Verkligen ett jättebra och klokt initiativ, ler Helena Karlsson från Bro när hon lämnar in sin kasse.

Strax utanför entrén till Skolparken växte sig kön lång av klättersugna barn. Henrik Lundvall från Skog & Trädvård hjälpte barnen med utrustning och säkerhetslina innan de fick testa jobbet som arborist.

– Det var kul och inte alls så läskigt, säger Minella Eriksson, fem år, och ser nöjd ut efter avklarad klättring.

I Drömparken och längs med Åpromenaden fanns många utställare och matmarknader. Här fanns också Emelie Stenberg från Meter television tillsammans med förra säsongens småkockar Vincent och Tupac.

– Vi letar nya deltagare till Sveriges yngsta mästerkock, och många har tagit informationsblad och vi har även fått in en del anmälningar, säger Emelie Stenberg.

Träning, tävlingar, tårtkalas och underhållning. Det är svårt att komma på något som inte ingick under dagen. Med tanke på den stora folkmassan fanns även risk för olycksfall och/eller sjukdom. Något som sjukvårdare Elisa Lundin från första hjälpen-gruppen Alpha hade koll på.

– Vi arbetar ideellt med olycksfallsberedskap under större arrangemang och tävlingar. Nu behövs det fler volontärer som vill hjälpa till och den som är intresserad är välkommen att höra av sig, säger Elisa Lundin som är utbildningsansvarig.

Trädgårdsdagen är ett samarbete mellan Enköpings kommun, föreningar, studieförbund och företag som arbetar med fokus på gröna frågor.

Rose-Marie Eriksson