Evenemang 1–8 september

Textstorlek:

Uppsala

Bondens egen marknad tar plats framför Resecentrum i dag fredag kl. 14-18. Lokalproducerade produkter och hantverk till försäljning.

Palmgudstjänst i Bälinge kyrka på söndag kl. 11.

Under tio dagar i september flyttar årets skörd från köksväxtlandet in i Botaniska trädgårdens 200-åriga orangeri. Utställningen är öppen vardagar kl. 12-17, helger kl. 11-16. Stor växt- och matmarknad blir det på söndag kl. 11-16 och på tisdag kl. 18.30 håller Sara Bäckmo föredrag på temat Skillnadens trädgård.

Ur nattomhöljda tider. Se en krönika över Uppsalas historia med kungar och adelsmän, borgare, präster och bönder. Föreställningen ges på Domkyrkoplan fredag och lördag kl. 20.30.

Fjällnoradagen äger rum kl. 11-15 i morgon lördag. En familjedag full med aktiviteter och uppvisningar. Bland annat ponnyridning, kolbullar, motorflotte, motorsågsskulptör och fårklippning.

Grödorna till årets ölbryggning och till vinterns havrekärvar skördas på Linnés Hammarby på lördag kl. 11-16. Kom och lär dig mer om humle och öl.

Söndagsöppet i Karlssongården, Ekeby by i Vänge, söndagar hela sommaren kl. 12.30-16. Se 200-årig väderkvarn, Karlssongården och uthus.

Galleri, finloppis, butik, gårdsbageri och fina omgivningar hittar man vid Linnés kammare i Jumkil.

50 år tillsammans. Konstnärsparet Tor-Göran Henriksson och Ulla Fries möts i en gemensam utställning på Uppsala konstmuseum. Här visas även Upsala, Darling – om queera minnen och glömda rum. En utställning som vill lyfta gömda och glömda platsspecifika berättelser, med fokus på HBTQ i Uppsala, från dåtid och nutid.

På Upplandsmuseet visas Tro hopp och kärlek, en utställning om sjömanstatueringar. Se 150 tatueringsförlagor från 1920- och 1930-talen, med nautiska stjärnor, fullriggare, exotiska djur med flera motiv.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Härodlat och hemlagat. Näsets Gröna, Ekhamn Näset, har sommarkafé lördagar kl. 12-16. Hembakat fika och försäljning av grönsaker.

Söndagsgudstjänst i Lagga kyrka den 3 sep kl. 10. Lagga spelmän medverkar. Därefter visning av kyrkan.

Skördesäsongen är här och torghandeln i Knivsta är igång. På torsdagar kl. 14-18 finns chansen att träffa lokala producenter med närproducerade varor på torget bakom kommunhuset. Botanisera bland stånden som erbjuder grönsaker, frukt, honung, blommor, sylt, saft med mera godsaker.

Kronhem – ett konstnärshem. Första söndagen i månaden, kl. 12-16, öppnar konstnären Reija Karjalainen upp sin ateljé, sitt galleri och sin trädgård i Hagelstena Kronhem utanför Knivsta för besökare.

Heby

Östervåla hantverkscentrum anordnar drive in-loppis på skolgården i Östervåla lördag kl. 10-13. De prylar som inte hittar ägare och som säljarna inte vill ta med sig hem hämtas av Solrosen kl. 13.

Öppet hus med släktforskning. Sala-Heby släktforskare visar och inspirerar på biblioteket i Heby i morgon lördag kl. 11-14.

Fokus bio Östervåla visar The Square söndag kl. 18. Från 11 år.

Läxhjälp på Heby bibliotek måndag från kl. 16.30. Ingen föranmälan krävs. I samarbete med CLL och Heby ungdomsgård.

PRO Vittinge spelar boule vid gamla tennisbanan i Morgongåva, Ramsjövallen, måndagar kl. 14-16.

Språkkafé för alla på torsdagar i Västerlövsta församlingshem. Drop in kl. 17-19.

Rick Taub visar fotografier på Östervåla bibliotek. Utställningen pågår fram till 14 sept.

Enköping-Håbo 

Trädgårdsdag i Enköping på lördag kl. 10-16. Inspiration för alla med intresse för trädgård, närproducerad mat och hälsa.

Lilla parkloppet för alla under 16 år. Start och mål vid Norra Å-promenaden nära ”Labyringen” på lördag med start kl. 11.

Vilse på nätet. Kom igång att låna e-böcker, skaffe e-post och surfa på internet. Biblioteket i Enköping måndagar kl. 13-14.

Vi-5 underhåller med musik och allsång på träffpunkt Tallgården i Grillby på måndag kl. 13.30.

Murgårdarna på 50-talet – minnen från en bekymmersfri barndom. En utställning om ett då nybyggt bostadsområde i Röda längan, Wallinska gården i En-köping med start onsdag kl. 12. Varje dag med några som växte upp i Murgårdarna. Kaffeservering.

Söndagsöppet i Främjarstugan alla söndagar kl. 10-14 till och med 19 november. Servering, motionsbingo och naturstig för barn och vuxna.

Motionsbingo i Bålsta. Ta en promenad i skogen och svara på vuxen- eller barnfrågor om natur och omvärld, med start i Granåsstugan. Varje söndag kl. 10-13 fram till 29 okt. Serveringen är öppen.

Tierp/Älvkarleby

Rio Bio i Folkets hus i Skutskär visar Bilar 3, om den legendariske Bilxten McQueen, på söndag kl. 14. Thrillerns De bedragna med bland andra Nicole Kidman och Kirsten Dunst visas på söndag och onsdag kl. 19.

Tierps Låtverkstad framträder på Möbeln i morgon lördag kl. 10.30-11.30. Medtag gärna eget instrument.

Öppet hus i Nathanaelgården i dag fredag kl. 10-12. Träffa nya och gamla vänner, fika och ta del av olika programpunkter.

Berättarkväll i Tobofolkan på torsdag kl. 19. Ove Rundlöf kommer och berättar om ett stycke svensk industrihistoria, nämligen radio och tv-tillverkningen hos Monark i Tobo. Kurias: Tobo var Sveriges tv-tätaste ort 1958.

Växtverk. Keramikern Christina Larsson ställer ut porslin, stengods, lergods och stål i Konsthallen på Tierps bibliotek. Utställningen pågår fram till 16 september.

Östhammar

Gods och gårdar. Peder Lamm, känd för sina kunskaper om mat, antikviteter och kulturhistoria, gästar Gimo herrgård lördag och söndag. Här håller han fler föredrag, värderar föremål som gästerna tagit med och står för middagsunderhållningen.

Gudstjänst för stora och små i Öregrunds kyrka på söndag kl. 11. Håkan Sundin står för musiken.

Högmässa i Alunda kyrka på söndag kl. 11.

Välsignat och klart. Enkel mässa och mat i Östhammars kyrka på söndag kl. 16. Alla åldrar välkomna.

Drive in loppis. Säsongsavslutning för Bakluckan i Norrskedika på lördag kl. 10-14. Servering av mat och fika.

Bilbingo på idrottsparken i Österbybruk söndagar kl. 16.

Bilbingo på Norrskedika IP tisdagar kl. 19.