Höstmys med afternoontea

Textstorlek:

​Nu är hösten här och inget passar väl bättre den här årstiden än att krypa upp i soffan med en kopp te. Naturligtvis ska man ha någonting gott till.
Nedan presenterar vi recept med valnötsbröd och scones med vitost, morot och sesam.
Eller vad sägs om nybakade hallonmuffins, blåbärs­snittar och äppelbullar?

Scones med vitost, morot och sesam

Salta scones med kryddig ostfyllning. Perfekta till höstmyset.

Receptet gäller för 16 st

Ingredienser:

100 g smör

3 dl mjölk

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 tsk salt

2 dl grovrivna morötter

1 burk vitost tärnad paprika och chilismak

½ dl sesamfrön

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt svalna. Blanda mjöl, spara lite till utbakningen, bakpulver och salt.

Tillsätt morot och ostbitar. Rör ner mjölkblandningen och blanda samman till en deg.

Forma degen till rulle på mjölad arbetsbänk och skär i 16 bitar.

Doppa bitarna i sesamfrön och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

 

Valnötsbröd

Valnötsbröd med kvarg i degen som ger extra protein och gör brödet saftigare. Brödet har en lätt syrlig smak och trevligt tuggmotstånd.

Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl vatten, max 37°

1 tsk salt

25 g smör

1 dl kesella kvarg

1 msk honung

3 dl grovt rågmjöl

3 dl vetemjöl special

2 dl valnötter

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, smör, kvarg, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, ca 10 min. Låt jäsa ca 45 min. Sätt ugnen på 200°. Rosta valnötterna på en plåt i övre delen av ugnen ca 10 min. Platta ut degen på mjölad bänk. Strö över hälften av nötterna. Vik degen på mitten och strö över resten. Vik på mitten och forma ett runt bröd. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Mjöla och snitta brödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt brödet svalna på galler.

 

 

Blåbärssnittar

Klassiska småkakor – nu fyllda med blåbärssylt. De är godast ljusa och lätta, så låt dem inte stå för länge i ugnen. Receptet gäller för 30 st.

Ingredienser:

125 g smör

¾ dl strösocker

1 ägg

3½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk vaniljsocker

1 dl blåbärssylt

Glasyr:

1½ dl florsocker

1 msk vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Rör i ägget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta in de torra ingredienserna i smörblandningen till en jämn deg. Dela degen i 3 delar. Rulla ut till 3 längder, ca 35 cm. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Gör en djup skåra i mitten och fördela sylten i skårorna. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla glasyren över sylten. Skär sneda kakor.

 

 

Hallonmuffins

Ljuvliga hallonmuffins med krispigt smultäcke som går fort att baka och smakar underbart till fikat. Hallonen går att byta ut till andra bär.

Receptet gäller för 12 st

Ingredienser:

100 g smör

2 ägg

1½ dl strösocker

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Topping:

3 msk smör

½ dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl strösocker

2½ dl hallon

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta smöret och mjölken. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten. Klicka smeten i 12 muffinsformar. Blanda smör, mjöl, havregryn och socker till en grynig deg. Fördela hallonen i muffinsformarna och toppa med smuldegen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

 

Äppelbullar

Om du tycker att en nygräddad kanelbulle är svårslaget ska du prova den här varianten med äppelbitar som smälter i ugnen – och i munnen!

Receptet gäller för 42 st.

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl gräddmjölk

1 msk stötta kardemummakärnor

1½ dl strösocker

12 dl vetemjöl special

100 g smör

½ tsk salt

Fyllning:

2 äpplen

200 g smör

2 dl strösocker

2½ msk malen kanel

1 tsk vaniljsocker

Topping:

1 ägg till pensling

1 dl pärlsocker

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm gräddmjölken till 35°. Lös upp jästen med gräddmjölken. Tillsätt resten av ingredienserna till degen och arbeta till en smidig deg ca 10 min. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Gör fyllningen till bullarna. Tärna äpplet fint. Rör ihop smör, socker, kanel och vaniljsocker till en jämn smet. Kavla ut degen till 2 rektanglar ca 50×30 cm. Bred på fyllningen och strö över äppeltärningarna. Rulla ihop till rullar och skär skivor. Lägg skivorna i stora bullformar. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8–9 min. Låt svalna på galler.

Recept: Arla.se