Lokala aktörer tog plats på Björklingedagen

Lennart Eriksson, ordförande i Björklinge hembygdsförening, framför hembygdsmuseet som sedan 1985 är inrymt i prästgårdens före detta ladugård. Här visades för dagen den nya utställningen Folkskolan 175 år – en tidslinje över bygdens skolor. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

BJÖRKLINGE Ett 40-tal lokala företag och föreningar fanns representerade på årets upplaga av Björklingedagen. Ortens hembygdsförening var värdar för arrangemanget, som lockade stor publik på söndagen.

– Det är lite av en återvändardag. Folk går ut och träffar bekanta, pratar, fikar och har trevligt, säger Lennart Eriksson, ordförande i Björklinge hembygdsförening.

Han berättar att det är fjärde året i rad som föreningen arrangerar dagen i den här tappningen, där lokala aktörer visar sina verksamheter på flera platser i bygden.

– Vi ville göra något för företag och organisationer i Björklinge och så kläcktes den här idéen. Evenemanget växer med åren, fortsätter Lennart Eriksson, och blickar ut över gårdsplanen framför hembygdsmuseet.

Här vimlar av utställare och besökare, gamla som unga. På plats är bland annat Uppsala kommun och kommunalråd Erik Pelling för att presentera den nya bygglovsbilen, som just har startat en höstturné.

Syftet är att bilen ska underlätta för boende på landsbygden att få råd inför och ansöka om bygglov.

En bit bort har Malte Boström parkerat tre av sina välpolerade rariteter av märket Husqvarna, NV respektive Excelsior. Nyfikna åskådare samlas för att höra honom berätta om sitt stora intresse för motorcyklar.

Uppe vid kyrkan hälsar komminister Björn Nilsson, med kollegor från Björklinge, Skuttunge och Viksta församlingar, välkommen.

– Vi står här i dag för att träffa nya och kända ansikten. Vi bjuder på kaffe och passar på att göra lite reklam för höstens verksamheter i pastoratet, säger Björn Nilsson.

Lennart Eriksson har fått mycket positiv respons från besökare och känner sig nöjd med dagen.

Och som det ser ut nu återkommer Björklingedagen även nästa år.

– Vi ska träffas för ett uppföljningsmöte, men jag tror nog att det blir en fortsättning, säger ordförande och tillägger att det ligger många hundra timmars ideellt arbete bakom arrangemanget.

Söndagens publiksiffra hamnade på runt 1 200 besökare.

Malena Olsson