Motocrosshallen snart klar

Textstorlek:

TIERP Tierps nya, och Nordens största, inomhushall för motocross invigdes för ett par veckor sedan. Men fortfarande återstår en del att göra innan bygget är klart och premiäråket kan köras.

Vid infarten till Tierp, några stenkast från Högbergsskolan, reser sig köpingens nästa halltillskott. På håll ser byggområdet ödsligt tomt ut.

Vid en närmare titt finns dock några byggarbetare på plats. En av dem är Olle Eriksson, som är i färd med att manövrera en lyftkran med en handburen radiokontroll.

– Ja, det är inget litet bygge det här inte, konstaterar han, och spanar upp mot taket där hans två kollegor befinner sig.

Takläggning pågår och i och med hallens storlek, 3 500 kvadratmeter, tar det sin tid att få alla takbitar på plats.

– Det är 600 takplåtar sammanlagt, som skruvas fast med 50 skruvar vardera, berättar Olle Eriksson på klingande dalmål.

Han och herrarna på taket; Sonny Pettersson och Sebastian Pettersson, bor i Dalarna och är inhyrda av Borlängeföretaget som genomför bygget.

Kontaktperson för entreprenören, som även kommer att driva hallen framöver, är Tomas Montin.

– Arbetet sniglar sig fram, sakta men säkert. Det är bara ett litet gäng där och jobbar, men man kan inte ha för mycket folk, då springer de bara ivägen för varandra. Det blev förseningar i somras också på grund av projekteringar som inte var klara, säger Tomas Montin, när vi når honom på mobilen.

Han är ändå nöjd med hur bygget artar sig.

– Det här blir jättebra och ett lyft för orten.

Hallen blir en av få inomhusbanor för motocross i Sverige, och den största i sitt slag i Norden. Man blir ensam i landet med att ha sandbana.

I skrivande stund läggs värmeslingor på marken inne i hallen. Över dem ska tonvis med stenmjöl fyllas på innan det är dags att lägga asfalt alternativt gjuta betonggolv. Det i sin tur ska täckas med ett lager jord och slutligen sand på toppen.

– Med värmeslingor kan vi ha bevattning på sanden för att undvika dammbildning, förklarar Tomas Montin, och berättar att de anlitat en expert på området att bygga den något kuperade banan.

Han heter Fredrik Hedman, och är en av våra största förare inom motorcross och freestyle.

Syftet med satsningen är främst att förbättra träningsmöjligheterna för Högbergsskolans elever med idrottsinriktning enduro och motocross. Ett annat är att stärka skolans attraktionskraft. Samordnare för utbildningen, Roger Kroon, ser fram emot träningsstart i den nya anläggningen.

– Äntligen, det har varit många turer och dragit ut mycket på tiden. Det var ju sagt att hallen skulle vara färdig för ett par år sedan, säger Roger Kroon.

De två senaste två vintrarna har skolan fått lösa träningsfrågan på annat vis.

– Vi hade ju lovat eleverna att banan skulle stå klar. Nu har vi åkt ner till Töreboda istället, fyra helger per vintersäsong och tränat på deras inomhusbana.

Övrig tid är träningen förlagd till SMK Tierps crossbanor.

– Det här blir bra när det väl är klart. Det sista jag hörde var att det blir i mitten av oktober, lagom till när vi vill börja inomhus, säger Roger Kroon, och berättar att skolan för närvarande har 44 crosselever i årskurserna 1–3.

Av dem är fem från Tierps kommun och resten från andra delar av landet.

Tomas Montin bekräftar att en ny, större, invigning kommer äga rum senare i oktober. Något specifikt datum vill han däremot inte ange.

När allt är på plats hoppas han att hallen ska locka motorentusiaster, både från närområdet och längre ifrån.

–Det finns ett stort intresse. Skolan kommer att disponera mycket tid dagtid, men på kvällar och helger är det möjligt för motorklubbar att utnyttja banan. Lokalen är också tillgänglig för uthyrning till företagsevent och privata arrangemang, informerar Tomas Montin.

Malena Olsson