Ny podd med lantbruksfokus

Tanken är att podden ska fånga upp ny kunskap och forskning som rör landsbygden. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

​Kunskap inom områden som rör företagande, entreprenörskap, rådgivningsmetodik och innovationer. Det är vad innehållet kommer att kretsa kring i en ny podd, som riktar sig till rådgivare, lantbrukare och andra landsbygdsföretagare. Det första avsnittet släpps inom kort.

Det var någon gång i våras, på ett tåg mellan Nyköping och Stockholm, som idéen föddes. Jesper Broberg, förbundsdirektör för Hushållningssällskapens förbund, pendlar dagligen från hemorten till arbetsplatsen i huvudstaden.

– Jag funderade om det inte fanns något nytt sätt att jobba för att föra ut ny kunskap till lantbrukare och landsbygdsföretagare. Så kom jag att tänka på podcast, att det kunde vara en bra kanal, berättar Jesper Broberg, som själv är en flitig poddlyssnare.

Han dryftade tanken under en träff med företrädare för SLU, och de nappade med hull och hår. Det visade sig att de hade tänkt i liknande banor.

I juli skrevs så ett samarbetsavtal mellan SLU:s nationella kompetenscentrum för rådgivning RådNu och Hushållningssällskapens förbund.

– Vi hade planer inom samma områden, nu kan vi nyttja varandras kompetens på ett sätt som gynnar båda parter och inte minst lantbruket, säger Margareta Stigson, platschef vid SLU.

Jesper Broberg tycker att det är ett naturligt steg för att stärka och utveckla det strategiska samarbetet mellan de båda organisationerna.

Projektledare för podden är Ylva Carlqvist Warnborg, kommunikatör på RådNu. Hon kommer tillsammans med ett redaktionsråd att spinna idéer och ämnen som kan vara aktuella att ta upp.

– Tanken är att programmet ska innehålla intervjuer och prat med forskare och att vi även bjuder in lantbrukare och rådgivare. Ylva (Carlqvist Warnborg, reds.anm) kommer att åka land och rike runt och träffa intressanta människor, säger Jesper Broberg, och nämner generationsskifte och Lean lantbruk som tänkbara ämnen.

Podden planeras komma ut med ett avsnitt i månaden. Premiärsändningen släpps senare i september och gästas av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Det här med podd är ju perfekt för lantbrukare. Tänk att sitta i traktorn och lyssna på en bra podd, tipsar poddentusiasten Jesper Broberg.

Malena Olsson