Smakfylld söndag i Fjärdhundraland

Textstorlek:

FJÄRDHUNDRA/LÄNET Imorgon söndag den 24 september är det uppdukat till fest i Fjärdhundraland. Då är det dags för tredje upplagan av matrundan Mat & Människor som ger löfte om goda upplevelser.

Fjärdhundraland ligger i området mellan Uppsala, Enköping och Västerås. Besöksområdet utvecklas av Fjärdhundralands ekonomisk förening som samlar företag, föreningar och privatpersoner.

Smak och personliga möten och ett ökat intresse för hållbarhet lockar människor att handla sin mat direkt från producenten. Fjärdhundralands bönder och mathantverkare är en del av den positiva trend som växer i landet.

Under söndagens runda samlas 19 företag med smakfyllt innehåll. Det kommer bland annat att serveras rödbetssoppa, afternoon tea, tomatprovning, getostar med hemlagad marmelad, knäckemacka med rökt fårfiol och örtmajonäs, gårdskorvar och honungskakor.

– I en värld med allt mer anonym och långväga mat och ständiga matskandaler, blir det viktigt att själv möta människorna bakom maten, säger Mats Thorburn, ordförande i föreningen Fjärdhundraland.

I Sverige finns nära 5 000 gårdar som antingen har gårdsbutik och/eller småskalig livsmedelsförädling. Konceptet REKO-ringar, där konsumenter handlar sin mat direkt från producenter via facebooksida, växer starkt och involverar tiotusentals människor i landet. Nyligen fick Uppsala sin första REKO-ring.

Rose-Marie Eriksson