Stuguthyrning kan få storpris

Sågarbo herrgård tävlar om Stora Turismpriset. Foto: Pressbild
Textstorlek:

ÄLVKARLEBY Sågarbo Herrgård stuguthyrning i Älvkarleby kommun nomineras som Uppsala läns kandidat till 2017 års Stora Turismpriset.

Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, delar ut Stora Turismpriset på 100 000 kronor för 24:e året. Respektive läns kandidat får, frånsett chansen att vinna, också en belöning på 10 000 kronor. I Uppsala län är nu alltså Sågarbo Herrgård stuguthyrning nominerade.

– Det är fantastiskt roligt och spännande, säger Beate Tjernström som driver herrgård och stuguthyrning tillsammans med man och barn.

Familjen har ägt fastigheten i sex år och sedan fem år tillbaka pågår verksamhet med stuguthyrning. Under åren har gården, med anor från 1690, rustats och utvecklats.

– När vi köpte gården var många tak på de stora fastigheterna i dåligt skick, så vi började med att lägga om taken.

Beate Tjernström berättar att de sedan länge har byggnadsvård som hobby, och de jobbar med tidstypiskt material.

– Vi använder linolje- och slamfärg och vi har också renoverat fönster och satt i gammalt glas.

I motiveringen till priset står bland annat att sedan 2011 har Eric och Beate Tjernström ”med ett genuint intresse och stort kunnande för byggnadsvård, internationell erfarenhet, imponerande driv och ett strategiskt tänk, steg för steg förvandlat Sågarbo till en plats där man vill vara.”

Målgruppen är internationella gäster med naturintresse främst från Tyskland, Österrike och Schweiz.

I ett pressmeddelande säger Karin Södergren, regional destinationsutvecklare på Region Uppsala, bland annat att Sågarbo har lyckats nå ut via egna kontakter med utländska reseagenter och är en stark förebild för fler små aktörer att nå ut på den marknaden.

Årets vinnare utses i samband med SKL-dagen i Stockholm den 7 december.

Rose-Marie Eriksson