Välgörenhetsloppis arrangeras

Textstorlek:

GRÄSÖ Lördag den 30 september är det dags för höstens upplaga av Barnloppis på Gräsö. Bakom det populära arrangemanget står fyra mammor bosatta på Gräsö och i Öregrund.

Tillsammans vill de göra en insats, både för den lokala gemenskapen och för världens barn. Denna gång går överskottet från försäljningen till Akademiska sjukhusets barnfond. Barnloppisen på Gräsö arrangeras en gång på våren och en gång på hösten. Tidigare har man hållit till i Gräsö skola men nu kommer man att vara i församlingshemmet, som även det är beläget vid färjeläget.

Förutom försäljning av kläder och leksaker brukar det även finnas barnvagnar, amningspumpar, kläder för gravida och mycket mera.

– Vi tar emot allting som rör barn och familjeliv men nu i september är det speciellt fokus på höst- och vintersaker, säger Ida Hörner.

Det är sjätte gången som Ida genomför loppisen tillsammans med vännerna Annica Florenius, Maria Hedman och Linda Öman. Inspirationen kommer från en före detta arbetskamrat till Ida.

– Min dåvarande kollega ordnade barnloppis i Österbybruk och när jag hörde henne berätta om hur roligt det var så väcktes tanken på att göra något liknande här hemma.

Tanken omsattes i handling och våren 2015 var det dags att prova hur idén skulle tas emot på Gräsö. Mycket väl, skulle det visa sig. Ida berättar att den första gången sålde de för 12 000 kronor och i påskas fick de in 33 161 kronor.

Anledningarna till att de fyra arrangörerna lägger ner så mycket arbete på loppisen är flera.

– Vi vill att det ska hända saker här på Gräsö året om och för oss är det här inte bara ett sätt att köpa och sälja saker utan också ett tillfälle för oss att träffas.

Även drivkraften att bidra till något större är stark. Att kläder återanvänds är bra för miljön och genom att skänka överskottet från försäljningen till välgörande ändamål kan man hjälpa barn som har det svårt.

Inför varje loppis väljer arrangörerna ut en välgörenhetsorganisation till vars verksamhet man vill bidra. I år kommer överskottet av försäljningen att gå till Akademiska sjukhusets barnfond. En stiftelse som arbetar för att genom lek hjälpa allvarligt sjuka barn.

Tidigare mottagare av bidrag från Barnloppisen på Gräsö har varit Min stora dag, Hjärtebarnsfonden, Operation Smile, ECPAT samt Födelsefonden.

– Totalt har vi kunna skänka 25 017 kronor, säger Ida.

Loppissäljaren kan välja mellan att behålla förtjänsten eller ge den till organisationen som arrangörerna har valt. Även den som vill få sin vinst tillbaka bidrar med 20 procent av försäljningen till välgörenhet.

– Det är den enda avgift vi tar för att man ska få sälja.

Allt som lämnas in ska vara helt och rent och den som önskar få försäljningssumman tillbaka måste märka sakerna med signatur, pris och i de fall det gäller kläder, även storlek.

– Om man i stället väljer att låta hela förtjänsten gå till välgörenhet behöver man bara lämna in sakerna till oss så tar vi hand om märkning och prissättning.

Vill man underlätta och spara tid och arbete åt arrangörerna är det dock välkommet att sortera kläderna enligt storlek. Kläder som inte blir sålda och som ägarna inte vill ha tillbaka tas om hand av kyrkan som sedan skänker dem vidare till olika välgörenhetsprojekt.

För den som blir sugen finns en servering med både korv och fika. Ansvariga för detta är elever från Gräsö skola.

– Sedan gör de något roligt tillsammans för pengarna som de har tjänat på fikaförsäljningen, säger Ida Hörner.

Maria Loboda