Vetgiriga skolbarn fick lära sig om mat och lantbruk

Skolbarnen gillade verkligen kalvarna. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET Det blev stor respons när Bonden i skolan arrangerades för första gången i Uppsala län. Under två dagar deltog över 1 500 elever och lärare i arrangemanget vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla. 

Vi vill sprida kunskap om svensk mat och mervärden, och det här är ett unikt tillfälle för elever i årskurs 4–6 att uppleva vårt jord- och skogsbruk, säger Helena Isaksson, LRF Mälardalen.

Bonden i skolan arrangeras av LRF Mälardalen i samarbete med Uppsala yrkesgymnasium Jälla och anordnades alltså för första gången i Uppsala län.

Helena Isaksson berättar att genom LRFs digitala läromedel Bonden i skolan får elever på ett enkelt och roligt sätt lära sig var maten kommer ifrån och varför vi faktiskt behöver bönder.

Vi har tagit fram bra material på hemsidan och under de här dagarna presenterar vi även information om jobb och utbildning, säger hon.

Utspritt över skolans område fanns inte mindre än 15 stationer där elever, och lärare, kunde följa jordens och skogens kretslopp. Det innebar allt från plantering, skörd och förädling till att upptäcka matens väg från jord tll bord.

Regnet höll sig borta och solen värmde under vandringen utomhus där praktiska och teoretiska övningar erbjöds vid de bemannade stationerna.

Här kunde eleverna ställa frågor direkt till bönder, jägare, biodlare med flera. Även elever och lärare från de olika utbildningarna på Jälla fanns på plats liksom yrkes- och studievägledare.

Vid en miljöstation fanns Emma Rantanen, från Åland, och Moa Grundtman, Östhammar. Båda går inriktning smådjur på Jälla men för dagen hade de dukat upp med sopor och frågesport.

– Det tar exempelvis 450 år för en petflaska att förmultna i naturen och tre månader för en tetraförpackning, säger Moa Grundtman.

Eleverna tycker det är kul med frågesport och en del är jätteduktiga, säger Emma Rantanen.

Att miljön är viktig även för våra djur visade Kristina Johansson, från Sanda Skattmansö gård i Vittinge.

Många undrar varför jag hängt upp läsk- och ölburkar, men burkar som slängs i naturen kan skära sönder kornas magar, säger hon.

Kristina Johansson ansvarade för montern Sveriges nötköttsproducenter där allt på temat kor ingick. Här fanns också två kalvar som lät sig klappas, även om de helst låg och vilade.

Uppsala yrkesgymnasium, där Jälla- och Ekebygymnasiet ingår, hade också en station där bagarmästare Emil Holmberg berättade om bröd och utbildning tillsammans med studie- och yrkesvägledare Madeleine Engström. Uppskattat var också bullarna som det bjöds på.

Eleverna har bakat 1507 bullar till den här dagen, och det gick åt 16 liter mjölk, säger Emil Homberg.

I naturskön miljö intill dammen hade Jägarnas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet sin monter. De hade dukat upp med horn, kranier och skinn från skogens vilt.

Det finns 300000 jägare i Sverige och vi berättar bland annat varför vi jagar och hur det skulle bli om vi inte jagade, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent i jägareförbundet.

Det blir många frågor och vi försöker svara på allt, säger Torsten Nilsson ordförande i Svenska jägareförbundet.

Skogen i skolan, skogsmaskiner och växtodling var annat som stod till buds, liksom mjölk från Arla.

Surrande bin som demonstrerades av Uppsala biodlareförening fångade bland annat intresset hos Uppsävjaskolans fjärdeklassare. Här berättade och visade Cecilia Kronqvist vägen till honungsproduktion.

– Det är ett fantastiskt upplägg och alla stationer är otroligt välorganiserade, säger Karin Jonsson, lärare på Uppsävjaskolan och får medhåll av kollegan Maria Jennerstig.

– Jättebra att det är på en nivå som anpassats för eleverna, säger hon.

Förhoppningen är nu att arrangemanget med Bonden i skolan återkommer både i Jälla och på andra platser.

– Vi planerar att genomföra det här även på Ösby naturbruksgymnasium i Sala. Naturbruksgymnasier är en bra plats för Bonden i skolan, säger Helena Isaksson.

Rose-Marie Eriksson