Bramstorpsplakett till Rigmor Stenmark

Rigmor Stenmark har tilldelats Centerpartiets fina utmärkelse Bramstorpsplaketten. Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv
Textstorlek:

​I samband med Centerpartiets stämma i Malmö tilldelades Rigmor Stenmark Bramstorpsplaketten som är partiets finaste utmärkelse.

Utmärkelsen tilldelas personer inom centerrörelsen som under en lång tidsperiod aktivt deltagit i organisationsarbetet och utfört en banbrytande gärning för partiet och dess idéer.

Under 1994–2006 var Rigmor Stenmark Centerpartiets riksdagsledamot för Uppsala län. Hon har även varit oppositionsråd i Tierps kommun.

Rigmor Stenmarks politiska intresse tog ordentlig fart i samband med kärnkraftsfrågan. Det blev en snabb politisk karriär och juridikstudierna lades på hyllan då politiken blev en heltidssyssla.

Rigmor Stenmark har varit Uppsala Centerkvinnors ordförande, Uppsala centerdistrikts ordförande, kommunalråd i Tierp under fyra mandatperioder samt även bott i Karlstad och på Gotland.

Mellan åren 1994 och 2006 var Rigmor Stenmark riksdagsledamot. Hon var ledamot i Bostadsutskottet och suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet, Socialutskottet, Försvarsutskottet, Justitieutskottet samt Lagutskottet.

När Rigmor Stenmark tog pension från sina politiska uppdrag har hon sysslat med konsthantverk av olika slag.

I motiveringen till utmärkelsen nämns bland annat att ”Rigmor Stenmarks framgång beror mycket på att hon alltid säger vad hon tycker och att hon aldrig dragit sig för att driva frågor som berör människor. Rigmor Stenmark är en mycket värdig mottagare av Bramstorpsplaketten.”

Rose-Marie Eriksson