Efterlängtad invigning av nyrustade lokaler

Karin Bergsten, ordförande i bygdegårdsföreningen, tillsammans med sambon Patrik Mattsson, styrelseledamot, framför den nyrenoverade Rödskolan vid Ramhälls bygdegård. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

RAMHÄLL/ÖSTHAMMAR Renoveringen av, den i folkmun kallade, Rödskolan intill Ramhälls bygdegård har varit ett långdraget projekt. Nu är arbetet äntligen klart och en efterlängtad invigning står för dörren.

Det är en gråmulen eftermiddag i mitten av oktober när vi beger oss till Ramhäll i hjärtat av Uppland. Kartan visar en och en halv mil till Alunda och lika lång till Österbybruk. Mitt i byn ligger den vitmålade gamla skolan från 1880-talet, som i dag fungerar som bygdegård.

Här hör Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening hemma sedan 1985, då man startade som ett byagille. Skolhuset har genom åren varit en mötesplats öppen för aktiviteter, högtidsfiranden, fester och möten.

– Vi är väldigt aktiva måste jag säga. Här ordnas äggsexa, nationaldagsfirande, midsommarfest, loppis, julbuffé, studiecirklar, knytkalas med mera, berättar Patrik Mattsson, styrelseledamot, och lyfter fram att föreningen verkar för att hålla bygden levande och attraktiv.

Näst på programmet står en bokbytardag som äger rum nästa lördag i samband med Bygdegårdarnas riksförbunds kulturvecka.

– Det var premiär för bokbytardag förra året och vi hoppas att det kan bli en tradition. Besökare tar med sig en bok och går hem med en ny.

Samma dag passar man på att bjuda in till invigning av nyrustade lokaler. Det är stugan intill bygdegården, Rödskolan, som har fått en ansiktslyftning på insidan. Ett utdraget renoveringsprojekt är därmed till ända.

– Vi har jobbat från och till i åtta år med att få klart huset.
I fjol tog arbetet fart på nytt och det sista året har vi varit flitiga. Och nu äntligen är det färdigt!, ler Patrik Mattsson, och visar in i den röda byggnaden där tvätteri, skolkök och eventuell även slöjdsal en gång har samsats om utrymmet.

I dag finns dock inga spår kvar efter dåtidens verksamheter.
Istället har de två rummen på nedervåningen omvandlats till ett bibliotek med myshörna och en snickarverkstad.

– Det har varit olika förslag om vad lokalerna ska användas till under åren. Beslutet togs först
i år. Vi är mycket nöjda med resultatet, i mina ögon blev det över förväntan.

Behovet av en snickarverkstad har funnits, enligt Patrik Mattsson. Här kan föreningen hålla till med renovering av bygdegårdens fönster och möbler och annat som behöver fixas. Det blir även flera rum att hyra ut.

– Det är enkelt att städa undan och ställa iordning till konferens eller andra sammankomster. Användningsområdena är många. Nu finns möjligheten att ha flera aktiviteter eller möten igång samtidigt, både i stora huset och här.

Otaliga timmar ideellt arbete ligger bakom renoveringen som bland annat har inneburit nya golv och nymålade väggar.
Projektet har kunnat genomföras med hjälp av donationer från privatpersoner plus ett mindre bidrag från kommunen för installation av luftvärmepumpen.

Lördagen den 28 oktober bjuder bygdegårdsföreningen in till en enkel invigningsceremoni med tal och bubbel.

– Det blir lite av en kick-off där vi visar upp vad som finns att tillgå i bygden. Bybor och nyfikna i trakterna runtomkring är välkomna, hälsar Patrik Mattsson.

Malena Olsson

 

Fakta Både bygdegårds- och hembygdsförening 

1985 bildades Ramhälls byagille. 2004 blev man medlem i Bygdegårdarnas riksförbund och ändrade namn till Västra Olands gille. Skolan blev då bygdegård.

2014 blev föreningen medlem i Hembygdsförbundet, och heter sedan dess Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening.

Föreningen har i dag cirka 180 medlemmar.

Källa: Ramhälls bygdegårds- och hembygdsförening