Hargshamn hoppas på festivalstämning

Ortsbon Evald Mattsson sjunger egenkomponerade visor på välgörenhetsdagen i Hargshamns Folkets hus på lördag. Foto: Malena Olsson/arkiv
Textstorlek:

HARGSHAMN Hargshamn Folkets husförening laddar för en dag i välgörenhetens tecken. På lördag arrangerar de en musikfylld festival till förmån för Världens barn.

Årets insamling till Världens barn har pågått sedan 25 september och avslutas nu i helgen. Under ett par veckor gör nära 45 000 engagerade och en rad humanitära organisationer gemensam sak med SVT och SR P4 och samlar in till Radiohjälpens rikstäckande kampanj.

En av många lokala krafter i länet som vill dra sitt strå till stacken är Hargshamns Folkets husförening. För första gången har de komponerat ett eget program för att samla in pengar.

– Vi ville göra något mer och vi är bra på evenemang, konstaterar föreningens ordförande, Karin Åhström.

I morgon lördag fylls så Folkets hus i Hargshamn med musik och teater av främst lokala förmågor. Eftermiddagen inleds till exempel med ett uppträdande av elever från Bruksgymnasiet i Gimo.

Vidare underhåller Sanny och Cees, Leif Bergman med luta, Jörgen Anderstig med flera från scenen. Kvällen avslutas med att Tommy Ferms orkester bjuder upp till dans.

– Vi har utmanat företag och föreningar i trakten att skänka lika mycket som dagen inbringar. Vi hade räknat med 7 500 kronor och den summan har vi redan fått in. Målsättningen är att inititaivet ger 15 000 kronor totalt, från servering, lotteri och bössor, förklarar Karin Åhström, som ser fram emot att välgörare både från orten och utifrån dyker upp.

– Det är en chans att se många bra artister och samtidigt se vackra Hargshamn.

Att Östhammar var en av de sämre givarkommunerna i fjol är också en sporre.

– Vi hoppas att folk är generösa så att vi får ett bättre resultat i år, säger Karin Åhström och uppmanar alla som ger ett bidrag att ange en kommunkod.

Förhoppningen är att festivalen blir ett återkommande inslag på höstkanten.

Malena Olsson

 

Fakta Världens Barn 

Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 14 humanitära organisationer, bland andra Svenska kyrkan, Svenska Röda korset och IOGT-NTO-rörelsen. Världens Barn, som firar 20 år i år, är Radiohjälpens största kampanj. 

Sedan starten 1997 har de samlat in över 1,4 miljarder kronor för att förändra barns livsvillkor i världen. Totalt drog kampanjen in 65 miljoner kronor ifjol.

Källa: varldensbarn.se