Samlar på smakminnen

Marloes Öhrnell, som bor nära Salnecke slott, samlar på matminnen och recept med historia. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

SALNECKE/ÖRSUNDSBRO Smakminnen är en central ingrediens när Marloes Öhrnell samlar recept med historia. Nu hoppas hon få dela såväl egna som andras smakminnen på sin hemsida.

– Alla som har ett gammalt recept är välkomna att bidra, gärna med bild och en historia, säger
Marloes Öhrnell.

Hennes egna minnen härrör främst från Holland och Skåne. Marloes är uppvuxen i Holland med en svensk mamma och holländsk pappa.

– Mannen är från Jämtland och vi har även bott i Mellanöstern några år så jag har smakminnen från många delar av både Sverige och världen.

Sedan förra året bor Marloes Öhrnell med man och två barn i en flygel vid Salnecke slott. En passande miljö då både hon och maken har ett stort intresse för, och kunskap om, historia. Mannen är arkeolog och osteolog, och Marloes, som är journalist i botten, har en fil kand i historia.

– Jag älskar att gräva fram historien runt mat och bakverk. Jag är ingen expert men väldigt nyfiken och mat har ofta en spännande historia, säger Marloes och nämner det vi idag ser som nya inslag, exempelvis mandelmjölk.

– Mandelmjölk är medeltida mat och det drack de rika under fastetiden.

Vi sitter i det trivsamma köket och Marloes dukar fram fika och hembakta boterkoek, en klassiker på konditorier i Holland.

– Jag har gjort receptblad med historia och den här kakan är ett typiskt exempel på när olika kök möts och blandas. På 1920-talet bakades boterkoek av judiska husmödrar i Amsterdam.

Kakan är försvinnande god och mäktig då den innehåller mycket smör. Marloes visar ett annat
receptblad, Sophies ostkakor, ett recept efter Marloes morfars mormor Sophie Kuylenstierna som föddes 1855 på Hargs bruk.

Flera recept och dess historia förvaras i en stor kakburk, en självklar plats för smakminnen.

– Här har jag samlat släktens 1800-talsrecept, det är en kär skatt, säger Marloes och öppnar kakburken där små handskrivna och flitigt använda receptböcker förvaras.

Förutom de äldst bevarade handskrivna recepten finns mängder med äldre kok- och bakböcker samlat i bokhyllorna.

Idén till Smakminnen fick Marloes för drygt ett år sen och när hon av en händelse tittade i en gammal Köksalmanacka från 1982 tog hon det som ett tecken.

– Av alla samlade böcker tog jag upp just den och där fanns min mormor, Ingrid Nordén, med på bild och bjöd på recept. Jag hade ingen aning om att hon varit i köksalmanackan, säger Marloes och fortsätter:

– Jag älskade mormors mat och det är ett kärt smakminne.

Nu finns en stor samling recept med bilder och berättelser på Marloes Öhrnells hemsida där hon även bloggar. Med tanke på många historiska recept finns också förklaring till dåtidens mått, som exempelvis skålpund och lod.

– Det är ett grundligt arbete bakom hemsidan, och jag hoppas att folk från hela världen lägger ut sina recept. Men det ska vara recept från 1980-talet och äldre, och alla kan bli gratis medlem, säger Marloes Öhrnell.

Rose-Marie Eriksson