Välputsade klenoder väcker nostalgi i Viksta

Textstorlek:

RÅNGSTA BY/VIKSTA Äldst är en Avance från 1916, yngst en Volvo 814 med tillverkningsår 1969. Däremellan rymmer Viksta traktormuseum en samling på över 140 välbevarade klenoder, av olika märken och årgångar.

Säsongen närmar sig slutet för Viksta traktormuseum. Efter den sedvanliga veterantraktordagen i början av juli följt av sommaröppna helger återstår nu bara en visning.

På lördag 14 oktober finns Bo Lundén, ordförande för stiftelsen som äger museet, på plats och visar runt i den ombygda ladugården där traktorerna står prydligt uppradade.

– Jag guidar och berättar historier för den som vill, säger han, och tipsar om att Upplands lin samtidigt kommer att hålla öppet i sin nya lokal intill museet.

Varje tisdagskväll samlas ett gäng entusiaster för att underhålla de pensionerade fordonen.

– Vi mekar och putsar och ser till att hålla traktorerna i trim. Just nu håller vi på att bygga upp en tidstypisk mackmiljö också, visar Bo Lundén och passar på att efterlysa gamla oljeburkar, plåtskyltar och andra inredningsdetaljer, som folk kan tänkas skänka bort.

Han berättar vidare att det är många samlare som hör av sig till museet och vill lägga bud på dyrgriparna. De får nobben direkt, eftersom man bara tar emot traktorer.

I vinter börjar även arbetet med en ny utställning. Efter att ha uppmärksammat ”bygdens egna världsmästare” på motorbanan är det nu dags att lyfta fram ett dansant äkta par.

– Vi vill bredda vår repertoar, så att inte allt kretsar kring motorer. Det här kommer handla om ett par i trakten som är världsmästare i dans, förklarar Bo Lundén.

Mer vill han inte avslöja, utan ber oss återkomma i vår när montern beräknas stå klar.

Malena Olsson

 

Fakta Viksta traktormuseum 

Traktormuseet ägs och förvaltas av en stiftelse, ”Syskonen Astrid och Valter Anstréns stiftelse för Viksta traktormuseum”. Huvudman är Viksta hembygdsförening. Museet skapades av Valter Anstrén, som bodde på gården och samlade gamla motorredskap och traktorer. Han och systern Astrid skrev i sitt gemensamma testamente att deras jordbruksfastighet och övriga tillgångar skulle tillfalla stiftelsen.

Källa: Viksta traktormuseum