Valrörelsen är redan igång

Textstorlek:

Jobb eller bidrag, det var en av huvudfrågorna när SVT arrangerade partiledardebatt i söndags. Nye M-ledaren Ulf Kristersson gav S-ledaren Stefan Löfven en match, han behöll lugnet och avstod från personangrepp.

Bedömare av partiledardebatten har redan jämfört med valrörelsen 2006. Även då stod jobb mot bidrag, en diskussion som de borgerliga vann solklart, liksom valet och regeringsmakten. Löner, skatter och andra regler gynnar eller motverkar incitamenten till jobb och ansträngning.

Stefan Löfven vill gödsla med ”utbildning” men bortser från att lägre ingångslöner kan bidra till att få in fler i jobb, inte minst nyanlända. S, MP och V vill höja skatterna.

Alliansen däremot vet att intäkterna till statskassan kan öka om skatterna på arbete sänks, vilket bevisades när Alliansen regerade.

Varje ämnesblock inleddes med en duell. Miljö och klimat debatterades mellan Centerpartiets Annie Lööf och Miljöpartiets Gustav Fridolin. C-ledaren visade att lösningar som uppmuntrar till effektiva åtgärder – som bonussystem för miljöbilar och renare bränsle – är bättre än symbolpolitik, till exempel införande av flygskatt. Denna minskar bara utsläppen med ynka tre tusendelar. Ett märkligt förslag i ett avlångt land där flyget är oumbärligt.

Trygghet och säkerhet var nästa ämne. ”Vi har försummat polisen under många år”, bekände Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i duell med Liberalernas Jan Björklund. ”Tryggheten kan inte vara en lyx för några få, utan måste gälla alla”, sa Annie Lööf och pekade på att polis och rättsinstanser måste vara närvarande i hela landet, inte enbart i storstäderna.

Frågan om demonstrationsfriheten och nationalsocialisterna kom upp. Annie Lööf, Jan Björklund och flertalet övriga partiledare vill inte förbjuda extrema organisationer som NMR, i stället bör politiskt våld bekämpas.

Sjukvården engagerade. KD:s Ebba Busch Thor duellerade mot Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson. En fråga gällde om landstingen även i fortsättningen ska ansvara för sjukvården. KD vill förstatliga. Annie Lööf lyfte det ojämlika med långa vårdköer i främst glesbygdslän. Vårdköer som ökat under Stefan Löfvens regering och sjukvården blir sannolikt en av de stora valfrågorna 2018. Även här handlar det om drivkrafter, prioritering och organisation, inte enbart om resurser.

Med mindre än ett år kvar till valet stiger temperaturen i den politiska debatten. Då är det viktigt att samtalsklimatet hålls på en anständig nivå utan påhopp och personangrepp, vilket Ulf Kristersson också önskade innan debatten.

Tyvärr frångicks stundtals denna princip under tv-debatten. Självklart blir det lättare att stävja hat, hot och extremism om de folkvalda går före med gott exempel.

Bo Höglander