De flyttade ut på landet och startade mobilt hunddagis

Andreas Hedberg och Johanna Lekhammar bytte stadsliv mot lantliv och startade länets första rullande hunddagis. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET Om inte hunden kan komma till dagis får dagiset komma till hunden. 
Det konceptet erbjuder Andreas Hedberg och Johanna Lekhammar i ett nytt mobilt hunddagis.

– I nuläget koncenterar vi oss främst till trakterna runt Uppsala eftersom hämtning och lämning tar tid, säger Johanna Lekhammar.

Hon och sambon Andreas Hedberg har precis kommit tillbaka från en skogspromenad tillsammans med ett koppel glada hundar i olika format. Hundarna hoppar glatt in i den specialinredda skåpbilen där varje hund har en egen avskärmad bur.

– Bilen är godkänd av jordbruksverket och vi har tillstånd för 24 burar och räknar med att ha cirka tio hundar var i två olika grupper, säger Andreas Hedberg.

Både Andreas och Johanna har helt bytt inriktning i livet för att satsa på hunddagiset. Andreas har ett förflutet inom It-branschen och Johanna har bland annat jobbat inom socialtjänsten. Båda kände att de ville göra något annat och en flytt ut på landet avgjorde saken.

– Jag bodde i en liten lägenhet med två katter i Uppsala när Johanna flyttade in med tre hundar. Det bidrog till att vi köpte ett hus i trakterna av Vittinge för drygt ett år sedan, säger Andreas.

Ungefär samtidigt som flytten var ett faktum föddes tanken på ett mobilt hunddagis, det första i länet för övrigt.

– Det tog ungefär ett år att få allt klart med utbildningar, tillstånd och bygga inredning i bussen. När vi äntligen var klara hade alla myndigheter semester, men i slutet av september kunde vi köra igång, säger Andreas.

Precis som för ett dagis för barn är det inskolning även för hundarna.

– Vi har gratis inskolning på två veckor för att hund, ägare och vi ska ha chansen att se hur allting fungerar, säger Johanna.

Hur ser upplägget ut?

– Vi både hämtar och lämnar hunden hemma hos kunden. Om ägaren inte kan vara hemma har vi kvitterat ut en nyckel och vi skic-kar alltid ett sms till kunden när vi hämtar och lämnar, säger Johanna.

Därefter åker de vidare ut på olika aktiviteter.

– Antingen åker vi ut i skogen eller så åker vi hem till oss för lek i inhägnader eller promenader, säger Andreas och tillägger att de även har en värmestuga på gång i anslutning till inhägnaderna.

Hur fungerar hundarna tillsammans?

– Det har gått jättebra och vi sätter samman grupper efter vilka hundar som fungerar bäst. Vi har erfarenhet av flockhantering och släpper inte ihop hundar om det finns risk för konflikter, säger Johanna.

Förutom det mobila hunddagi-set har Wild Things, som före-taget heter, både webbshop och en rullande butik med hundtillbehör.

– Vi gör kundbesök och har hemleveranser på olika platser i länet, säger Andreas.

Fritiden ägnas, förstås, även den åt hundar och både Andreas och Johanna är aktiva draghundsförare.

Hemma finns två huskyblandningar och tre alaskan malamute och Andreas berättar att de håller på att bygga upp ett spann.

– Vi vill öka intresset för draghundsporten. Det är verkligen något vi brinner för, säger Andreas Hedberg och stänger dörren till ett mobilt hunddagis.

Rose-Marie Eriksson