Kulturmöte i Östhammar

”För att en kommun ska vara attraktiv för människor att leva i måste det finnas möjlighet för dem att utöva sina intressen”, säger Göran Pilström som hoppas väcka scenkonsten till liv i Östhammars kommun. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

ÖSTHAMMARS KOMMUN I över 40 år har Göran Pilström från Öregrund varit djupt engagerad i folkrörelsen Riksteatern. Tillsammans med Riksteatern i Uppsala län vill han nu väcka Östhammars nedlagda arrangörsförening för scenkonst till liv genom att bjuda in till ett öppet möte den 13 november.

Förhoppningsvis leder planerna till att invånarna på de olika orterna i Östhammars kommun får tillgång till mer teater på hemmaplan.

Att Göran Pilström från Öregrund har teater i blodet är sannerligen ingen överdrift.

– Min mamma var skådespelerska och min pappa musiker så min kärlek till scenkonsten har varit en naturlig del av livet.

Inom Riksteatern har Göran Pilström verkat bland annat som ordförande i Västerbottens län och som suppleant i den nationella styrelsen.

Riksteatern är Sveriges största turnerande teater med 40 000 medlemmar i över 230 riksteaterföreningar. Uppsättningarna är inte enbart egenproducerade utan utgörs även av föreställningar från andra teater-, dans- och musikproducenter.

Riksteaterns vision är att ge alla, oavsett vem man är och var man bor, tillgång till scenkonst som berör.

– Det är viktigt att även invånare på landsbygden har tillgång till kultur, säger Göran Pilström som numera sitter som suppleant i styrelsen i Uppsala län.

– En av länsföreningarnas viktigaste uppgifter är att stödja bildandet av arrangörsföreningar på mindre orter och det är därför vi nu vill nystarta föreningen här i Östhammar.

Enligt Göran Pilström visar ett flertal europeiska undersökningar att orter med ett rikt kulturutbud får högre tillväxt än andra.

– För att en kommun ska vara attraktiv för människor att leva i måste det finnas möjlighet för dem att utöva sina intressen.

Därför tycker han att det är olyckligt att Östhammars kommun inte beviljar bidrag till kulturföreningar.

– Vi kan söka arrangörsstöd för enskilda föreställningar men för att kunna driva en verksamhet med kontinuitet behöver vi tänka mer långsiktigt.

Göran efterlyser även en fast kommunscen. De mindre uppsättningarna har med sig egen rekvisita men för att kunna ta emot större föreställningar behövs en permanent scen som är anpassad för mer avancerad utrustning.

– Även kommun, företag och föreningar kan ha nytta av en sådan lokal.

Mindre föreställningar spelas på bland annat bygdegårdar, skolor och i idrottslokaler. Göran Pilström tror att bristen på passande lokaler kan ha varit en av anledningarna till att den tidigare teaterföreningen lade ner sin verksamhet år 2016.

För att kunna gå på teater så ofta som föreningens medlemmar önskade blev de tvungna att åka i gemensamma bussar till de större scenerna. Något som inte stämmer så väl överens med Riksteaterns vision om en levande teaterkultur på mindre orter.

– Det roligaste med att föreställningarna kommer på besök är nästan möjligheten man får att möta och samtala med ensemblen.

Hur är det då med intresset för scenkonst bland invånarna i Östhammars kommun?

Som svar på frågan berättar Göran om de välbesökta föreställningar som bygdegårdsföreningen i Hargshamn arrangerat och om de populära tidigare bussresorna till Stadsteatern i Uppsala.

Ytterligare ett tecken på scenkonstens dragningskraft är framgångarna för de två pjäser som SPF Havsörnen i Öregrund har bjudit in till under det gångna året på Societetshuset. Den besökande Panikteatern har gett familjedramat, Två systrar och en begravning samt Anton Tjechovs klassiker, Frieriet.

– Föreställningarna har haft mellan 65 och 70 besökare vardera, säger Göran Pilström.

Det verkar onekligen som om det finns ett sug efter teater i Östhammars kommun.

Maria Loboda

 

Fakta Riksteatern 

Riksteatern Uppsala län är ett regionalt samarbetsorgan för de lokala föreningarna som arrangerar professionell teater på sin fritid. Dessa får verksamhetsstöd genom fortbildning, utbudsdagar och samordning av marknadsföring och information. Totalt i landet samlar Riksteatern 230 riksteaterföreningar och 65 anslutna organisationer.

Källa: Riksteatern