Nominerade till Årets trygghetshjälte

Lillemor Nordström och Sören Axelsson driver Ideella akuthjälpen tillsammans med Kerstin Johansson (som saknas på bild). Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

ÖSTHAMMAR/LÄNET Just nu pågår omröstningen till årets Trygghetshjälte i Uppsala län där fyra ideella initiativ är nominerade till priset. Ideella akuthjälpen i Östhammars kommun är en av dem.

Utmärkelsen Årets Trygghetshjälte delades ut för första gången år 2015. Till priset nomineras eldsjälar i Uppsala län som genom ideellt arbete med lokal prägel, bidrar till ett tryggare och mer medmänskligt samhälle.

Ideella akuthjälpens syfte är att ge stöd åt människor som bor i Östhammars kommun och som hamnat i tillfälliga svårigheter.

– Det finns människor som i perioder inte har mat för dagen, säger Sören Axelsson som driver Ideella akuthjälpen tillsammans med Lillemor Nordström och Kerstin Johansson.

Lillemor Nordström berättar att allting började inför julen 2014 då de startade en leksaksinsamling för att hjälpa familjer som inte hade råd med julklappar till sina barn. När julen var över hade man ett berg av leksaker kvar och då väcktes tanken på att utveckla verksamheten genom att bilda Ideella akuthjälpen.

– Vi märkte att det fanns en vilja hos folk att skänka och vi visste också att det fanns människor i stort behov av hjälp, säger Lillemor Nordström.

Idag gör de i genomsnitt två insatser i veckan, då de åker hem till människor med matkassar, kläder eller annat som de behöver.

– Vi har en facebookgrupp där vi efterlyser saker som människor är i behov av för tillfället, och där de som vill hjälpa kan kontakta oss när de vill hjälpa till med saker eller ge ekonomiska bidrag, berättar Lillemor.

Allt som skänks förvaras hemma hos Kerstin Johansson i Ytternuttö eller hos Lillemor Nordström som bor i Gimo. De tvättar, sorterar och paketerar allt innan det levereras.

De ekonomiska bidragen går mestadels till matkassar som Kerstin och Lillemor handlar och fyller med både stapel- och färskvaror. Inte sällan består insatserna av mer än materiella ting.

– Det blir ofta så att man stannar kvar och pratar eller hjälper till med något praktiskt, säger Sören Axelsson som poängterar att de hjälpbehövande inte tillhör någon speciell grupp i samhället.

– Vem som helst kan när som helst hamna i svårigheter som kan vara svårt att ta sig ur på egen hand.

Varifrån kommer den starka viljan att hjälpa andra människor?

– För min del handlar det främst om att jag har egna erfarenheter av hur det är att kämpa för att få vardagen att gå ihop, säger Lillemor som varit ensamstående med fyra barn.

Sören Axelssons vilja att göra något konkret väcktes då han gjorde FN-tjänst i Makedonien 1998.

– Jag såg med egna ögon hur människor led och hur mycket hjälpen kan betyda.

Kerstin Johansson är för till-fället bortrest men skriver i ett mejl att hennes samhällsengagemang kommer hemifrån och att hennes familj alltid har ställt upp för andra.

Övriga nominerade, utöver Ideella Akuthjälpen, är Johan Engwall från Fjärdhundra som uppmärksammas för sitt arbete för att få människor att mötas och röra på sig, Emma Westas Rödin och Siri Strand från organisationen Vår Tur i Uppsala som arbetar för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa bland unga, samt Ann Tunell i Tierp som engagerar sig i kampen mot utanförskap bland barn och ungdomar.

Röstningen är öppen för allmänheten och avslutas den 30 november och prissumman är 50 000 kronor.

Maria Loboda