Skolklasser till final

Klass 4B på Örbyhus skola är en av finalisterna i tävlingen Gilla naturen. I deras filmade bidrag lyfter de fram Tegelsmorasjön och naturen som omger den. Här en bild från deras filmsnutt. Foto: Örbyhus skola
Textstorlek:

LÄNET Drygt 200 bidrag har publicerats i tävlingen Gilla naturen där klasser från hela landet har deltagit. Nu har tio skolklasser gått till final och två av dessa finns i länet; klass 5/6 på Uppsala waldorfskola och klass 4B på Örbyhus skola. 

Gilla naturen är ett läromedel och en tävling för årskurs 4–6 om att upptäcka och uppskatta naturen. I tävlingen har skolelever fotograferat eller filmat en plats i naturen och skrivit en motivering till varför de gillar platsen och varför det är viktigt att skydda den så den finns kvar om 50 år.

En jury bestående av representanter från Centrum för naturvägledning, Naturvårdsverket, Naturskoleföreningen, Naturhistoriska riksmuseet och Sveriges naturum har utsett finalisterna.

Klass 5/6 på Uppsala waldorfskola tävlar med bidraget Apträdet och har angett följande motivering: ”Vi valde klätterträden vid fritids, apträden, som det ställe vi vill bevara i mer än 50 år. Platsen är roligt att vara på och vi leker mycket där. Den är också bra för de yngre, då de kan leka i sandlådan. Det finns gott om gömställen om man vill leka kurra gömma. På våren luktar det om syrenerna och på hösten kan man plocka plommon ifrån träden. Under vintern kan man ibland hitta istappar.”

Klass 4B på Örbyhus skola tävlar med bidraget Tegelsmorasjön 3: ”Vi tycker att man ska tänka sig för i naturen och inte skräpa ner. Naturen kring Tegelsmorasjön är viktig att bevara för sjön ligger i en mycket gammal socken. Vi har haft superdagar där med soligt väder, hamburgare och fina fiskmåsar. Sjön är precis lagom stor för att vi ska tycka det är roligt att cykla runt den.”

– Det är fantastiska bidrag som visar på elevernas engagemang och kärlek till sina naturplatser. Det har varit oerhört svårt att välja ut tio finalister, säger Per Sonnvik projektledare för Gilla naturen på SLU, i ett pressmeddelande.

Alla finalister får vara med och ta fram en utställning på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som kommer att visas 20 februari till 26 augusti 2018 samt på museets hemsida. Utställningen kommer att handla om barns tankar om natur som är betydelsefull för dem och om naturskydd.

– Genom utställningen vill vi erbjuda eleverna en arena för sina berättelser, filmer och bilder om natur de tycker mycket om. Vår förhoppning är att det också ska inspirera fler barn och unga att engagera sig för naturen, säger Bengt Staf, enhetschef på Naturhistoriska riksmuseet.

Vinnaren, som meddelas 30 november, kommer dessutom att få resa till en av Sveriges 29 nationalparker.

Malena Olsson