Tema: Villa & Energi

Sol-el driver vattenanläggning

Gunnar Thorén, Jan Alriksson och Kenneth Mårtensson jobbar för hållbarhet och vattenförsörjning genom soldrivna anläggningar i Mutomo i Kenya. ”Vi välkomnar både privatpersoner och företag att köpa andelar i Solskänkt”, säger Kenneth Mårtensson. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

​Ideellt arbete och ett brinnande intresse för solenergi. Det är två ingredienser i välgörenhetsprojektet Solskänkt som ska hjälpa utsatta människor att skapa en tryggare och mer hållbar framtid i Mutomo i Kenya.

Solskänkt är ett registrerat varumärke som ägs och drivs av Sol-el i Sala & Heby Ekonomisk Förening där både företag och privatpersoner ingår.

Vattenbrist är ett stort problem i många länder. Genom Solskänkt ska flera mindre soldrivna anläggningar byggas på plats i Mutomo, som i storlek är ungefär som Uppland.

– Anläggningarna ska producera gratis förnybar elektrictet till främst vattenförsörjning i området, säger Kenneth Mårtensson som ingår i Solskänkt-gruppen tillsammans med bland andra Jan Alriksson och Gunnar Thorén.

En andra anläggning ska byggas lokalt i Sala, Västmanland. Elen som produceras säljs i Sverige och under fem år går överskottet till Mutomoprojektets arbete på plats i Kenya.

För att de soldrivna anläggningarna ska komma igång behövs fler som bidrar genom att köpa andelar i Solskänkt-projektet.

Det är totalt 360 andelar á 5 000 kronor och från varje andel går hälften av pengarna till byggandet av anläggningar i Mutomo och hälften till byggandet av anläggningen i Sala.

– Både privatpersoner och företag kan köpa andelar, och det kan exempelvis vara en julklapp till anställda i företag, säger Jan Alriksson.

Kenneth Mårtensson påpekar att de använder sina kunskaper om solel för att hjälpa människorna i Mutomo till självhjälp.

– Solskänkt-projektet kör igång efter att en tredjedel av andelarna sålts in. Första anläggningen ska betjäna minst 6 000 hushåll.

– Genom att bli andelsägare gör du stor skillnad för människorna i Mutomo, tillägger Gunnar Thorén.

Solskänkt samarbetar med Mutomoprojektet som arbetat för hållbar utveckling på plats i Mutomo sedan 2001.

Projektets fyra huvudinriktningar är vatten, skolor, hållbar utveckling, lek och idrott och familjeplanering.

Vattnet som samlas i dammar och tankar är orent och projekt för rening av vattnet är därför viktiga. Främst används metoder som använder solenergi.

– Det finns fem anställda på plats i Kenya som rapporterar till Mutomoprojektet, säger Kenneth Mårtensson och tillägger att allt arbete är helt ideellt.

– Vi har haft kontakt med Mutomo länge, nyligen reste vi också ner och besökte området. Och vattenbristen var uppenbar, det var så torrt att till och med kaktusar slokade, säger Jan Alriksson och tillägger att det var en tuff men otroligt lärorik resa.

– Folket i Mutomo är alltid i rörelse på väg med vattendunkar.

– De får gå långt och sen stå och köa vid vattentankar. Det är främst unga kvinnor, flickor, som skulle ha gått i skolan, säger Kenneth Mårtensson och tillägger att skolsystemet fungerar men många har inte möjlighet att gå i skolan.

Han tar ett exempel om en kvinna som inte hade ekonomisk möjlighet att gå sitt sista gymnasieår. Hon fick hjälp via Mumotoprojektet och kunde avsluta sina studier.

– En utgift på 1 500 kronor möjliggör det avslutande studieåret i en kenyansk skola, tdet gör stor skillnad.

De planerade solel-anläggningarna kommer också att göra stora skillnad.

Kenneth Mårtensson, tidigare vd för Sala-Heby Energi, berättar att när anläggningen väl kommit till ska det följas via ett projekt vid Uppsala universitet.

— Senast vi byggde en solelanläggning var i Arnebo efter riksväg 56, och det var 2014. Sen har det stått lite still men nu går vi vidare, säger Kenneth Mårtensson.

Solel i Sala & Heby, initiativtagare till Solskänkt, har byggt sex solel-anläggningar sedan år 2009. Anläggningarna finns i Sala, Heby och i Morgongåva. Genom Solskänkt och andelsägare kommer nu ytterligare anläggningar att byggas i soliga Kenya.

– Vår grundidé är att anläggningarna ska producera gratis, förnybar elektricitet till området vilket är en grundläggande byggsten för hållbar utveckling, säger Kenneth Mårtensson.