Sponsrat innehåll

Därför bör du satsa på att lära dig ett nytt språk

Textstorlek:

Det kan vara ett språk som pratas av många människor i världen, ett språk som används mycket i affärssammanhang eller ett språk som kanske är ganska ovanligt men som kan ge dig individuella fördelar. Det finns något spännande för alla.

Språket som fixar din karriär

Inom arbetslivet kan ett annat språk än just ditt modersmål eller engelska gynna dig stort. Möjligheten till en bättre kommunikation samt en chans till kunna arbeta utanför sitt lands gränser ökar enormt om du har ännu ett språk.

Spanska är ett språk som pratas av ungefär 405 miljoner människor och är det andra största och mest vanliga språk i världen. Spanska är ett språk unga kan välja att läsa under sin skoltid samt att man på högre utbildningar kan specialisera sig inom just det språket. Inte undra på att det blivit ett viktigt affärsspråk? Dörrarna öppnas upp till både länder i Europa samt Sydamerika såsom Spanien, Mexico, Peru, Ecuador och Paraguay. Inom handel kan det gynna europeiska företag som oftast har kontakt med dessa länder eller USA som har en stor del av befolkningen med spansktalande bakgrund. Enligt British Council gjordes det en studie om att spanska är användningsbart för 34% av de engelska företagen.

Men det är inte bara en fördel för företag utan också dig som söker nytt jobb. Dina chanser till att bli anställd blir större med meriten av språk. Du kan få chansen för att använda det inom företaget du arbetar men det ökar också dina chanser att bli anställd utomlands. Om du lär dig spanska är du dessutom på god väg att kunna lära dig portugisiska och italienska också. Klivet är inte jättestort.

Lär dig ett “powerspråk”

Vill du kunna tala med majoriteten av människorna i världen? Om du lär dig kinesiska är detta möjligt. Statistiken visar att det är 1 biljon människor som talar kinesiska, eller mer specifikt Mandarin, runt  om i hela världen. Kina dominerar den ekonomiska marknaden och i dag erbjuds allt från kurser i hur man bemöter kineser i affärsvärlden såväl som ensamstående kurser i kinesiska på universiteten i Sverige.

Det kan vara en utmaning att lära sig Mandarin, då både tecken och uttal skiljer sig mycket från det svenska språket. Men i jämförelse till spanskan är grammatik, verb och tempus faktiskt enklare att lära sig. Du har kanske inte hört många i din närvaro tala Mandarin men inom affär- och finans sammanhang är det populärt. Men det ger dig en bra merit i ditt CV om det är ditt mål. Men framförall, oavsett din ålder, blir du rikare av kunskaper och kan resa till Asien med ett övertag och lättare fördjupa dig inom kultur och historia.

Lär dig språket som är viktigast för dig

Det är inget måste att lära sig ett språk som nästan hela världen talar utan att tala ett mindre språk kan också vara en stor fördel. Vi har alla olika anledningar till varför ett språk är viktigt för oss oavsett om det är ett land vi vill arbeta i, studera i eller av någon annan anledning.

Som svensk är det en stor fördel att lära sig danska och norska. Dessa språk talas inte av många i världen men det ger dig stora fördelar att kunna då det underlättar kommunikation med grannländerna. Allt fler företag expanderar till Norge och Danmark och då har du utan tvekan en fördel om du kan dessa språk

Att stärka kommunikationen och bandet med grannländerna är ytterst viktigt och eftersom språken ligger så nära varandra behövs inte allt för mycket kraft och energi på inlärning. De flesta kan med lite ansträngning förstå både norska och danska utan problem. Finska är också ett språk som vi svenskar kan ha stor fördel av att lära oss men där krävs det mycket mer då finska kommer från en helt annan språkstam.

Att investera i att lära sig ett nytt språk kan alltså vara en stor fördel i arbetslivet men det behöver inte vara den främsta anledningen. Det är många som intresserar sig för språk och som lär sig dessa endast av personliga anledningar. Språk är oerhört kul och intressant att studera. Om du saknar medel till kurser så som böcker eller ordböcker kan ett SMS-lån hjälpa dig till att ha råd med det som behövs. Det är också till en hjälp när det kommer till att betala dina kurser. Du får dina pengar snabbt in