Evenemang 1–7 december

Textstorlek:

Uppsala

Uppsala stadsteater ger Bröderna Lejonhjärta på Stora scenen med premiär i morgon lördag kl. 16. En berättelse om syskonkärlek och mod – och om rätten till liv och frihet. Astrid Lindgrens klassiker iscensätts av regissören Ronny Danielsson.

Stavby bio visar Trollvinter i Mumindalen på söndag kl. 14 och Solsidan kl. 19.

Allmänna Sången ger julkonserter på Uppsala slott lördag och söndag kl. 14.30. Gästas på scenen av Anders Wall-stipendiaten och barytonsolisten Luthando Qave.

Vernissage och stipendieutdelning på Uppsala konstmuseum i morgon lördag kl. 14.30. Stipendier från Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne delas i år ut till bland andra Theresa Traoré Dahlberg, Petra Hultman och Kyung-Jin Cho. Deras verk visas fram till 14 januari 2018.

Vapenlös men stark. Gudstjänst i Björklinge kyrka på söndag kl. 10. Björklinge kyrkokör och blåskvartett medverkar.

Julmarknad i Hammarskog på söndag kl. 10-15. Marknadsförsäljning, kafé och ponnyridning.

Jul hos Kaleido. Slöjd- och konsthantverksmarknad i Kaleidos galleri fram till 5 jan 2018.

På Upplandsmuseet visas bland annat utställningarna I telefonen finns hela människan och Tro hopp och kärlek.

Folk i försvar. En ny utställning om garnisoner och frivilliga försvarsorganisationer i Uppland visas i Fyriskällan, S:t Olofsgatan 15.

Knivsta

I kväll fredag är det som vanligt bingo i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Solsidan i regi av Felix och Måns Herngren på söndag kl. 14 och 19.

Jul i stallet. Genuin julmarknad på gården i Vassunda-Örby i morgon lördag och söndag kl. 11-16. Träffa mathantverkare och hantverkare som säljer sina produkter. Passa även på att besöka djuren och se utställningen i stallet ”Så levde vi förr på gården – Bruksföremål och hur de användes”. Varm korv och fikaservering.

Söndagsgudstjänst i Lagga kyrka den 3 dec kl. 10. Kyrkokören medverkar.

Bingo på Thunmanskolan måndagar kl. 19-21. Dricka och godis till försäljning.

Träffpunkt och öppet hus på Kupan, Röda korset, på torsdag kl. 13-15.

Heby

Vittinge-Gåvan i Mälby har julmarknad lördag och söndag kl. 11-17. Försäljning av hemslöjd, trä och textil. Gratislotteri till 100 första besökarna. Kaffeservering. Åk till Vittinge kyrka följ skylt Mälby och Vittinge-Gåvan. Fram till jul öppet onsdag kl. 18-21 samt lördag-söndag 11-15.

Julmarknad vid Magasinet i Morgongåva på söndag kl. 11-14, cirka kl. 12.30 medverkar kyrkokören. Utställning, skinklotteri, granförsäljning och byalaget bjuder på glögg och pepparkaka.

Heby Folkets hus bio visar Solsidan på söndag kl. 19.

Fokus bio Östervåla visar Solsidan på söndag kl. 18 soch onsdag kl. 13 – dagbio med fikapaus.

Signade jul. Konsert med Animakören och Leo Yngveson, cello, på söndag kl. 15 i Altuna kyrka och kl. 18 i Västerlövsta kyrka, Heby.

Kultur och fritid bjuder in till föreningsträff i Heby Folkets hus på tisdag kl. 18.30. Information om vad som hänt och vad som är på gång.

Kafékväll med musikhäng i Huddunge församlingshem på tisdag kl. 18.

Bli god man – informationsträff på Heby bibliotet på torsdag kl. 17.30.

Pannkaksgudstjänst i Västerlövsta församlingshem på torsdag kl. 17. Servering av kyrkpannkaka.

Enköping/Håbo

Julstuga i Västerledskyrkan på lördag kl. 10-14. Försäljning av hembakat bröd, godis, kalvost, hantverk, julloppis med mera. Underhållning, kaffeservering och julgröt.

Konst- och hantverksmarknad i advent i Tingshuset på lördag kl. 12-15. Konst, hantverk och julstämning. Du kan även skapa egna julpynt vid pysselbordet.

Enköpings dragspelsklubb underhåller på Trögdshemmet på tisdag kl. 13.30.

Berättarkafé – vi träffas och lyssnar till en intressant berättelse på onsdag kl. 13.30 på Villa Sandgatan.

Öppet hus för bygglov i kommunhuset Enköping på torsdag kl. 16-18.

Julpyssel för barn på Fjärdhundra bibliotek på torsdag kl. 16-18.30.

Öppet hus på bygg- och miljöförvaltningen, kommunhuset i Bålsta, på torsdag kl. 13.30–16.30. Svar på frågor om bland annat bygglov, detaljplaner, kartor eller enskilda avlopp.

En ny utställning i form av en installation av konstnären Eva Högberg i visas på Konsthallen i Enköping. I verket ingår skulptur, video och performance. Utställningen pågår fram till 17 december.

Tierp

Rio Bio i Folkets hus, Skutskär, visar Trollvinter i Mumindalen på söndag kl. 14. Solsidan har tagit steget till vita duken och visas på söndag och onsdag kl. 19.

Lös Melodikrysset tillsammans med andra på Skutskärs bibliotek i morgon lördag kl. 10.

Konsert med tangoprinsessan Nina Åkerman ger konsert i Skutskärs kyrka på lördag kl. 14.

Finstämd och fartfylld julkonsert med Ungdomskören, Tolfta kyrkokör, solister och kompband i Nathanaelskyrkan på lördag kl. 18.

Allsångsavslutning med syföreningen i Söderfors församlingshem på tisdag kl. 19. Lotteri med fina vinster och dragning på syföreningens stora lotteri. Kaffeservering.

Julsånger i julpyntad Smedsstuga, Ullfors, på onsdag kl. 19. Dragspelsmusik av Åke Belin och Stig Almlöv. Kaffeservering och lotterier.

Tobotorsdag. Spel- och danskväll på Eric Sahlström Institutet i Tobo på torsdag kl. 19. V-Dala spelmanslag underhåller fram till fikat. och därefter blir det allspel till dansen.

Finland 100 år! Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Jubileet uppmärksammas nu med en utställning på Skutskärs bibliotek. Här visas något från Marimekko, Nokia samt annan finsk design och finska framgångsrika personer. Utställningen pågår fram till 4 januari 2018.

Östhammar

Öregrundsbiografen visar Solsidan på söndag och måndag kl. 19.

Once up on a holy night. Östhammars gospel ger konsert i Östhammar kyrka i morgon lördag kl. 18.

Skyltsöndag med mysig julmarknad i Östhammar på söndag. Försäljning av julpynt, hantverk, bakverk, hemgjord glögg med mera. Kolla in alla juldekorerade skyltfönster.

Adventskonsert med Stefan Harg, klarinett, och vänner (elever från Lilla akademin) i Öregrunds kyrka på lördag kl. 18.

Högmässa i Alunda kyrka på söndag kl. 11. Alunda kyrkokör medverkar. Därefter risgrynsgröt på Klockarbacken.

Berättarkväll i Österbybruks herrgård på torsdag kl. 18. Lyssna till berättelser från brukets och herrgårdens förgångna framförda av kvällens värd, Annika Troli.

Utställningen Badlif visas på Öregrunds bibliotek fram till 19 jan 2018. Här skildras kuststäderna Öregrund och Östhammar under badhusepoken kring sekelskiftet 1900.