Gemenskap som gör skillnad på julafton

”Grundtanken är att få till en gemenskap som många längtar efter”, säger Rebecca Winander, ungdomsdiakon i Danmark-Funbo församling. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

LÄNET Julen är en familjehögtid fylld av glädje, gemenskap och godsaker. Dock inte för oss alla. Medan många sitter ensamma har andra inte råd med några extra utgifter för att sätta guldkant på firandet. Speciellt för dessa utsatta människor vill Svenska kyrkan vara ett sällskap och stöd på julafton.

Julen är en högtid som är starkt förknippad med familjeliv och gemenskap. För den som inte får uppleva den här samhörigheten kan känslan av ensamhet bli än mer påtaglig under julhelgen.

Det hoppas Svenska kyrkan, i alla fall till viss del, råda bot på. Flera församlingar i länet bjuder in till samkväm med enklare förtäring på självaste julafton. En av dem är Danmark-Funbo församling, där kyrkorna i Funbo, Danmark och Sävja ingår.

De två senaste åren har man ordnat julfest i samarbete med Sävja kulturcentrum, men i år förbereder kyrkan ett firande på egen hand.

– Julfirandet gör gott och det gör en skillnad för människor, säger Rebecca Winander, ungdomsdiakon i församlingen.

Hon och några av hennes medarbetare kommer att vara på plats och välkomna gäster till Sävja kyrka på söndag eftermiddag. Sammankomsten inleds med en julbön, som är frivillig, varpå glöggminglet tar vid.

– Sedan sätter vi oss till bords och äter gröt och skinksmörgås. Vi sjunger julens sånger till gitarrackompanjemang och fikar. Allt under enkla former, berättar Rebecca och tillägger att den lokala Ica-butiken hjälper till och sponsrar med mat.

Inbjudan riktar sig till alla, men främst till dem som inte har någon att fira jul tillsammmans med.

– Vi vet att det är många som lever i ensamhet. Det kan vara ensamstående med barn som har det tufft ekonomiskt, äldre med låg pension, personer med funktionsnedsättningar eller nysvenskar. Vi ringer och bjuder in dem vi har kontakt med men vi behöver hjälp att sprida informationen. Därför samarbetar vi med olika nätverk i samhället för att nå ut till fler.

Rebecca hoppas att det kommer en bra mix av människor, unga som gamla och av olika nationaliteter. Om man bor nära eller längre bort spelar ingen roll.

– Vi går ut brett och begränsar oss inte till församlingen. Ju fler som hittar hit desto gladare blir vi.

Hon betonar att tillställningen är gratis och att kyrkan erbjuder skjuts om man har svårigheter att ta sig dit.

– Vi vet hur stort hinder det kan vara, så transport assisterar vi med, säger Rebecca, som ser fram emot en mysig stund med både nya och gamla ansikten.

I samarbete med kommunen arrangerar Älvkarleby-Skutskär församling för första gången ett julfirande i Johannesgården på dopparedagen.

– Vi har sett att det finns ett behov. Många har svårt att få ihop pengar eller sitter ensamma under julen, förklarar kyrkoherde Helene Lindström, som kommer att leda julbönen och delta i gemenskapen efteråt.

Man gläder sig åt det stora gensvaret och alla anmälningarna som har droppat in.

– Det känns bra och vi hoppas att det blir ett återkommande inslag i julprogrammet, säger hon.

Malena Olsson

 

24 december – ett urval:

 

Enköping

S:t Larskyrkan kl. 12–15 med litet julbord, gudstjänst och julsånger.

Östhammar

Klockarbacken, Alunda, kl. 12–15. Julgröt och samvaro.

Tierp

Nathanaelgården kl. 11–14 med gröt, skinksmörgås, julbön och julsånger. Samarbete med Borgenkyrkan och Sensus.

Vita Magasinet, Karlholm, kl. 15–22.30 med gröt, skink-smörgås, kaffe med godsak.

Heby

Västerlövsta församlingshem kl. 12–14.30 med gudstjänst, enkel julmat, tomtebesök och dans kring granen. I samarbete med IOGT-NTO.

Uppsala

Sävja kyrka kl. 17–19 med glöggmingel, julsånger, gröt med skinksmörgås, kaffe med kaka.

Gottsunda kyrka kl. 11–14. Julbarnkören sjunger, jullunch med allsång och godsaker.

Almunge församlingshem kl. 12. Glögg, julmat, musik och sång. Avslut med kaffe och julgott.

Älvkarleby

Johannesgården kl. 12–16. Julbön, julbord, sång, musik och gemenskap i Johannesgården, Skutskär.

Håbo

Kyrkcentrum, Bålsta, kl. 12 med julbord, sång och musik.