Tomtedräktens historia

En snäll och rödklädd jultomte som läser barnens önskelistor – en bild av dagens tomte. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

​I dessa tider är jultomten högaktuell och säkert efterlängtad av många. Men i våra jultraditioner finns faktiskt två olika tomtar – den lilla gråklädda gårdstomten och den rödklädda jultomten. 

Den moderna jultomten är en helt annan figur än folktrons gårdstomte, även om det finns en del gemensamma drag. När jultomten gjorde entré på 1800-talet fick han låna namnet från folktrons gårdstomte.

Gårdstomten var ett väsen i den nordiska folktron och känd sedan medeltiden. Han beskrivs ofta som en ensam figur och bodde någonstans på gården, exempelvis i stallet eller på vinden. Hans uppdrag var att hjälpa till i det dagliga arbete på gården och vaka över gårdens människor och djur.

Gårdstomten var oftast osynlig men beskrivs ibland som en liten figur iklädd grova arbetskläder och med röd eller grå luva. Ibland hade han skägg. Han var ordningsam och lojal mot den egna gården och dess medlemmar. Samtidigt kunde han vara lättretlig, hämndlysten och vresig.

Jultomten dök upp i Sverige på 1800-talet och lånade drag både från helgonet Sankt Nikolaus och från gårdstomten och andra väsen i nordisk folktro.

Till skillnad från gårdstomten kan jultomten ha familj där tomtemor och tomtebarn ingår.

Det finns flera olika föreställningar om jultomtens hemort. Nordpolen, Grönland, finska Rovaniemi och svenska Arvidsjaur är några förslag. Jultomtens uppdrag är att hämta in önskelistor, sprida julstämning och dela ut julklappar.

Jultomten är oftast en äldre man med stort vitt skägg, röda kläder och röd tomteluva. Personligheten beskrivs som fryntlig, givmild och barnkär.

Förhoppningsvis är det just den som dyker upp i jul.

Rose-Marie Eriksson 

Källa: Institutet för språk och folkminnen