Högsäsong för julmarknader

Det lokala hantverket präglar många julmarknader i länet. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

LÄNET Glöggdoft, kärvar, hantverk och knäck i strutar. Allt till ackompanjemang av välkända jultoner. Julmarknadssäsongen är igång på allvar.

Julmarknader hör adventstid till och önskar man komma i julstämning är det bara att bege sig ut i folkvimlet.

Många är återkommande och infinner sig på samma tid och plats varje år. En av dem är julmarknaden på torget i Östervåla, som äger rum lördag den 2 december klockan 15–18. Här får besökarna bland annat uppleva en livs levande krubba, utställningar, lokalt hantverk och tomtebesök. Dessutom välkomnar räddningstjänsten till öppet hus.

Tidigare under dagen dukas närproducerat, hantverk, julgranar och julkärvar fram till försäljning vid Storvreta församlingsgård. Det bjuds även på musikunderhållning, fiskdamm och hembakat julfika klockan 11–15.

Luciatåg, dans kring granen och marknadsstånd utlovas på Kvarntorget i Karlholmsbruk på lördag 2 december. Ortens veterinär och polisen är på plats och informerar klockan 12–16.

På söndag eftermiddag, 3 december, klockan 14–17, ordnar Sockenstugans vänner i Funbo marknad vid kyrkan. Lokalt hantverk, granbockar, kransar och ponnyridning är något av allt som erbjuds här. Julkonserten med Uppsala musikklasser brukar vara en välbesökt tillställning i anknytning till evenemanget.

Samma dag kan man ta en sväng förbi Upplandsmuseet, där julkänslan har infunnit sig. Pyntat och fint både på gården och innanför entrén är det dagen till ära. Handgjorda plagg, lammskinn, ullprodukter med mera finns att beundra och inhandla. Passa också på att se medlemmar i föreningen Ull i Uppland som demonstrerar olika hantverkstekniker. Marknaden pågår klockan 12–17.

 Malena Olsson

 

Fakta: Historik 

Julmarknadens historik går tillbaka till sena medeltiden och den tysktalande delen av Europa. En av de äldsta julmarknaderna i Tyskland är den i Dresden som började 1434, och som i dag har över 60 stånd och lockar mellan 1,5 och 2 miljoner besökare årligen.

Julmarknaden i Bautzen i tyska Sachsen är ännu äldre, den omnämns redan 1384.

Julmarknaden på Liseberg öppnade 1999 och räknas som Sveriges största. Gamla anor har bland annat julmarknaderna på Skansen och i Sigtuna.

Källa: Wikipedia