Julig växtfröjd som kan ställa till problem

Hyacinter graderas nu i olika doftklasser, och exempelvis vit hyacint har en mildare doft. Foto: Arkiv
Textstorlek:

​Härliga dofter och vackra färger. Men för många är den juliga växtfröjden ett ständigt gissel.

– Många av växterna har irriterande egenskaper, men det finns ingen giftighet så att det tas upp i kroppen och blir allvarligt, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen.

Hyacinter är en blomma som ställer till det för många doftkänsliga. Lökväxten är mycket omtyckt, men ändå ofta portad i offentliga miljöer. För den som inte kan låta bli att ta hem den trots risk för huvudvärk, nysningar eller rinnande ögon så finns det numera alternativ.

Björn Lagergren driver en handelsträdgård och berättar att nu graderas hyacinter i tre olika doftklasser – svag, medel och fyllig. Hans tips är att välja vita hyacinter som doftar minst. Men de som inte tål dofter alls ska inte handla hyacinter.

Den som vill ha amaryllis trots allergirisk kan prova att ta bort ståndarna på amaryllisens blommor eftersom det är blommornas pollen många är allergiska mot.

Giftinformationscentralen har information om olika växter. Amaryllis, speciellt löken, innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Inga allvarliga förgiftningar kända hos människa, men kan ge magbesvär.

Hyacinter innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Tazett innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Förtäring kan ge magbesvär.

Julros kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär, eventuellt även andra symtom. Julstjärna kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

Anna Karolina Eriksson/TT

 

FAKTA JULBLOMMOR 

Amaryllis: Växten, speciellt löken, innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Inga allvarliga förgiftningar kända hos människa, men kan ge magbesvär.

Idegran: Innehåller bland annat taxin samt en irriterande olja. Att tugga/äta på barr och söndertuggade frön innebär förgiftningsrisk. Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Symptomen är magbesvär. I allvarliga fall eventuellt även hjärt- och allmänpåverkan.

Hyacinter: Innehåller ämnen som har irriterande egenskaper.

Mistel: Innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper. Kan ge magbesvär.

Tazett: Innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Förtäring kan ge magbesvär.

Julros: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär, eventuellt även andra symtom.

Julstjärna: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

Källa: Giftinformationscentralen