Julkrubbor ställs ut i Gimo

Textstorlek:

GIMO Efter en efterlysning i församlingsbladet kunde utställningen i Kyrkans hus i Gimo bli verklighet. Under några veckor i advent kan man här beskåda en spretig samling julkrubbor i olika stilar och material.

I en församling i Norrtälje där Jill Tvengström, diakoniassistent i Gimo pastorat, jobbade tidigare arrangerades en utställning med julkrubbor. Nu ville hon prova samma koncept på sin nuvarande arbetsplats.

– Det finns en julkrubba i vart och vartannat hem. Och det är roligt för det finns så många olika, säger Jill, som gärna skulle börja samla på krubbor själv om de inte tog så mycket plats.

Jakten på julkrubbor drog igång. Jill delade ut lappar på olika sammankomster, mailade till för-troendevalda och gick ut med en efterlysning i församlingsbladet inför första advent. Ville orts-borna låna ut sina privata krubbor till utställningen?

Och snart började de droppa in, en efter en. Sedan några veckor står sammanlagt 27 krubbor uppställda i samlingsrummet i Kyrkans hus och ingen är den andra lik.

Här finns Jesusbarnet gjort i trä, glas, gips, plast, keramik och papper. Krubbor i klassisk stil varvas med kitschiga och handgjorda varianter, från olika världsdelar och tidsepokrar.

– Den äldsta är från 1937, alltså 80 år gammal, och kommer från familjen Gademan på Risinge gård, säger Jill och berättar att krubborna har varit ett uppskattat inslag bland besökarna.

– De har väckt nostalgi. Många känner igen vissa krubbor från när de var små och minns till-baka. Utställningen har inbjudit till samtal och gemenskap.

Hon hoppas även att krubborna ska få oss att tänka på den riktiga julen, som har hamnat lite i skuggan av alla tomtegubbar, julgirlanger och klappar.

– Det finns ett litet Jesusbarn någonstans som är anledningen till allt firande. Julkrubban kan hjälpa till att påminna oss om det, om julens budskap.

Förhoppningen är att utställningen ska bli ett återkommande inslag i församlingens julprogram.

– Folk har varit nyfikna och intresserade. Jag hoppas på en fortsättning, säger Jill, och tipsar om en livs levande julkrubba som kan upplevas på torget i Gimo på lördag.

Det är pastoratets körer som i samband med julmarknaden framför en dramatiserad berättelse om den första julnatten i Betlehem.

Malena Olsson

 

Fakta: Julkrubba 

En julkrubba är ett arrangemang av figuriner, som tillsammans gestaltar Jesu födelse.

Den första kända julkrubban skapades av katolske munken Franciskus av Assisi år 1223, och seden sågs fram till 1900-talets början främst som en romersk-katolsk tradition.

De första julkrubborna i Sverige förekom i borgerliga katolska hem under 1870- och 80-talen, medan Svenska kyrkan först visade motstånd mot traditionen. En julkrubba sattes för första gången upp i en svenskkyrklig kyrka 1929, därefter spreds seden snabbt i kyrkor och hem. Källa: Wikipedia