Målinriktad drivkraft ger bränsle åt bygden

Thord Hägg, ordförande i bygdebolaget, och Gerth Suber är två eldsjälar som bidrar till att hålla liv i bygden. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

OXSÄTRA/UPPSALA KOMMUN När butiken i Oxsätra hotades av nedläggning gick ortsborna samman och räddade lanthandeln. Man har också sett till att få fiber och närmast väntar bygget av en egen tankstation för bensin och diesel.

– Vi har tagit fram grunden och över 100 personer har tecknat aktier till ett värde av 351 000 kronor i den här nya satsningen. Så vi är på gång, säger Thord Hägg, ordförande i Oxsätra Åkerlänna Utveckling AB.

Bygdebolaget bildades 2013, ett initiativ av Gerth Suber, IK Hinden och bygdegårdsföreningen. Två år senare tog bolaget över fastighet och butik.

– Vi är inne på andra hela räkenskapsåret, säger Thord Hägg.

På frågan om ortsborna är trogna sin butik blir svaret:

– Vi har ganska trogna kunder och det börjar också dyka upp kunder som inte synts till tidigare, säger Thord Hägg.

Lisa Håkansson är butiksansvarig och tillsammans med Emma Hallberg ser hon till att allt rullar på.

– Lisa och Emma har huvudansvaret men även Gerth är med och driver butiken, säger Thord Hägg och fortsätter:

– I dag är vi ombud för Apotek och Systembolaget och vi jobbar för att få postutlämning. Nu planerar vi för att göra den samlings- och servicepunkt i butiken som Uppsala kommun har valt ut oss till.

Det har varit en hel del bakslag för befolkningen i bygden. Först när butiken hotades av nedläggning och senast när skolan i Åkerlänna lades ner.

– Det var en stor besvikelse när skolan lades ner. Vi ville ha hit Jumkilsbarnen medan deras skola byggdes, men så blev det inte och nu bussas barnen istället, säger Gerth Suber.

Men drivkraften består i bygderna och bygdebolaget har undersökt vad de cirka 400 fastighetsägarna i orten saknar. En tankstation stod högt på önskelistan och på den vägen är det.

Många har nu köpt aktier i den planerade tankstationen och i dagsläget handlar det om drygt 300 aktieägare, där både privatpersoner och företag ingår. Men det behövs fler som köper.

– Förutom boende i Oxsätra och Åkerlänna med omnejd saknar även Jumkilsborna en mack, så en tankstation kommer att fylla sin funktion, säger Thord Hägg.

Han berättar att projektledare är Niklas Axén som är en av de drivande.

Slutmålet är ett tankställe strax intill butiken i Oxsätra, och det blir en tank med tre enheter.

– Det blir två olika sorters diesel där en är ekologisk.  Offerten ligger på mellan 1,3 och 1,8 miljoner och vi räknar med att sälja 660 kubik om året, säger Gerth Suber.

– Det finns medel avsatta från EU, och vid en beräknad totalkostnad på 1,3 miljoner hoppas vi få bidrag på omkring 650 000 kronor, säger Thord Hägg.

Förslag och ritning på det planerade tankstället har skickats till kommunen och närboende kommer också att tillfrågas.

– Vi har skickat in en ansökan om byggnadstillstånd till Uppsala kommun och en ansökan till länsstyrelsen om investeringsstöd, säger Thord Hägg.

Men närmast i tid väntar en julmarknad i och vid butiken i Oxsätra.

I morgon, lördag 9 december, med start klockan 10 är det uppdukat med smakprov, glögg och korvgrillning.

– Det blir även försäljning av hantverk och julgranar och ponnyridning för de små, säger Thord Hägg.

Rose-Marie Eriksson