Mest bostad för pengarna

Textstorlek:

LÄNET Den som ska investera en miljon kronor på en bostadsrätt i Uppsala kan för samma slant antingen köpa en liten studentbostad inne i stan eller en stor lägenhet i Heby. För en miljon får köparen mer än tre gånger så många kvadratmeter i Heby. 

Uppsala kommun toppar, tillsammans med Knivsta och Håbo, listan över var du får minst antal kvadratmeter för en miljon i länet. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning som de presenterar i ett pressmeddelande.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt köparen får för en miljon kronor i Uppsala län. Totalt ingår sju kommuner i kartläggningen som baseras på prisstatistik från det senaste året.

Resultatet visar att man får hela 81 kvadratmeter bostadsrätt för miljonen i Heby medan man enbart får 25 kvadratmeter för samma slant i Uppsala kommun. Förutom Heby är Tierp och Östhammar andra prisvärda kommuner i länet.

– Uppsala kommun är otroligt attraktiv för bostadsköpare. Den främsta anledningen till det är att många väljer att bosätta sig här på grund av pendlingsmöjligheterna till Stockholm, säger Andreas Lindkvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala.

Han säger vidare att trots en inbromsning på marknaden under hösten ser de fortfarande att flertalet lägenheter säljs snabbt till höga priser.

– Det är dock tydligt att bostädernas attribut och läge har större betydelse än tidigare.

Kyrkogårdsgatan och Drottninggatan i Uppsala är några av de gator där kvadratmetrarna är som dyrast i kommunen.

Klangs gränd toppar dock som den dyraste adressen med ett kvadratmeterpris på hela 79 023 kronor.

Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter i Uppsala län gjorda under december 2016–november 2017. Endast kommuner med minst 50 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken för de dyraste gatorna baseras på överlåtelser gjorda under november.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Topplista 

Så många kvadratmeter får du för miljonen:

1. Uppsala kommun 25 kvm

2. Knivsta kommun 33 kvm

3. Håbo kommun 39 kvm

4. Enköpings kommun 44 kvm

5. Östhammars kommun 66 kvm

6. Tierps kommun 78 kvm

7. Heby kommun 81 kvm