”Viktig attitydförändring”

Benny Asplund, butikschef på Erikshjälpen i Uppsala, tror att återvinningstrenden kommer att hålla i sig. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

​Många svenskar har tröttnat på konsumtionshetsen, inte minst i samband med julhandeln. En tredjedel av befolkningen vittnar om att den känns som ett stressande och osunt avslut på året. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Tradera.

Varje jul byter cirka tre fjärdedelar av svenskarna julklappar med varandra, men att presenterna måste vara nyinköpta håller inte alla med om. Studien visar att hälften av svenskarna kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp i år och lika många är positiva till att få en.

Samlarsaker, såsom mynt och vinylskivor, toppar listan över saker som vi kan tänka oss att ge bort second hand. Här hittar vi även tv-spel, böcker och leksaker.

– Det känns hoppingivande att allt fler känner sig positiva till att köpa begagnade julklappar! Allt fler ser värde i att ge bort någonting unikt och ser samtidigt fördelarna med att bidra till att saker får leva längre. Det är en viktig attitydförändring som verkligen gynnar miljön och bidrar till en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, i ett pressmeddelande.

Erikshjälpen i Uppsala inledde sin julförsäljning för några veckor sedan och vips så ökade tillströmningen av besökare. Det berättar butikschef Benny Asplund.

– Man märker en uppgång inom hela branschen, och speciellt inför jul. Fler handlar begagnade julklappar men även juldukar och annat julpynt.

Spel, leksaker och pussel är butikens bästsäljare när det gäller julklappar.

– Och det är ganska vanligt att mor- och farföräldrar kommer in och köper vinterkläder i present till barnbarnen, fortsätter Benny Asplund, som tror att den hållbara trenden är här för att stanna.

Miljötänk och återvinning tar allt större plats i vår vardag, menar han.

När vi ger bort en begagnad julklapp väljer vi, enligt studien, helst:

1. Samlarsaker (62%)

2. Media (37%)

3. Leksaker (37%)

4. Accessoarer (29%)

5. Hemelektronik (22%)

 Malena Olsson