Bostadsbyggare drar i nödbromsen

Enligt Boverket har tolvmånaderstakten för byggstarter planat ut. Foto: Getty Images/Thinkstockphotos
Textstorlek:

UPPSALA Det svenska bostadsbyggandet kan ha passerat kulmen. I Örebro och Uppsala som toppar det svenska bostadsbyggandet omvandlas nu bostads- och hyresrätter, men åt olika håll.

– Vissa bostadsrättsaktörer har dragit i nödbromsen, säger kommunalrådet i Uppsala, Erik Pelling (S).

Enligt Boverket har tolvmånaderstakten för byggstarter planat ut i början av hösten.

– Det är därför möjligt att vi får se en viss minskning av byggstarterna efterhand som statistiken rullar in, främst för byggandet av bostadsrätter, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket, med hänvisning till den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) som omfattar förra årets tredje kvartal.

Och i Uppsala, som hör till de städer som toppar bostadsbyggandet i landet, känner man av det förändrade marknadsläget.

–  Vissa bostadsrättsaktörer har dragit i nödbromsen och andra är lite mer avvaktande nu, säger Erik Pelling (S).

Det handlar exempelvis om att börsbolagen Oscar Properties och Tobin Properties under hösten meddelat att projekt skjuts på framtiden eller avslutas i Uppsala.

Men även Stena Fastigheter har tvingats till förändring. Bolaget planerade ursprungligen för 440 lägenheter i Uppsala med fördelningen 50 procent hyresrätter och 50 procent bostadsrätter. Nu har det ändrats till 80 procent hyresrätter och 20 procent bostadsrätter.

– Det finns ett väldigt stort utbud av nyproducerade lägenheter på marknaden i Uppsala och det finns helt enkelt inte tillräckligt många som är intresserade av att köpa bostadsrätter, säger PG Sabel, vd på Stena Fastigheter Stockholm.

Och trenden finns på fler platser. Bara några dagar före nyårsafton meddelade fastighets-bolaget Wallenstam att totalt 290 lägenheter i Stockholm och Mölndals ombildas till hyresrätter.

I oktober gjorde bolaget detsamma med 90 lägenheter i Stockholm.

Boverket släppte i november siffror som visade att Uppsala och Örebro är de städer där det byggts mest mellan tredje kvartalet 2014 och andra kvartalet 2017.

I Örebro ungefär 15 bostäder årligen per 1 000 invånare och i Uppsala cirka 13.

Enligt SCB var fördelningen bostadsrätter/hyresrätter, vid årsskiftet 2016, 64 respektive 36 procent av det totala beståndet i Uppsala.

I Örebro var förhållandet omvänt: 80 procent hyresrätter och 20 procent bostadsrätter. I Örebro är bedömningen att bostadsproduktionen framöver behöver minska från 2 000 till mellan 1 000 och 1 500 bostäder per år.

– Jag som politiker misstycker inte när det går från bostadsrätter till hyresrätter. För oss som kommun gäller det att hitta en balans. Det får ju inte gå så långt att man slutar bygga, det löser ingenting, säger Erik Pelling (S).

Olle Nygårds/TT