Entreprenören Ingvar Kamprad hyllas

Textstorlek:

Ikeas grundare Ingvar Kamprad somnade in hemma i Småland, där allting började för cirka 75 år sedan. Som en av våra största entreprenörer satte han Sverige på världskartan med platta paket och sexkantnyckel.

Möbel- och heminredningsjätten Ikea meddelade på söndagen att Ingvar Kamprad gått bort efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal. Kamprad dog på sin gård utanför Liatorp i Älmhults kommun, dit han flyttade från Schweiz 2013 efter att ha bott utomlands i över 40 år.
Reaktionerna på dödsbudet kom snabbt, såväl nationellt som internationellt. Länge låg det som toppnyhet på brittiska BBC:s sajt.
”Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal.” skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT.

Den extremt driftige 17-åringen bildade Ikea 1943. Företaget sålde pennor, ramar, plånböcker etcetera. Möblerna kom först 1948.
Svenskt näringslivs ordförande Fredrik Persson betonar Kamprads bidrag till Sveriges välståndsutveckling: ”Han visade vad som är möjligt och inspirerade många andra.”(TT)