Evenemang 26 januari–1 februari

Textstorlek:

Uppsala

Sanna mina ord, en dokumentär föreställning baserad på ungdomars egna texter, visas på Uppsala stadsteater. Här spelas även Bröderna Lejonhjärta på Stora scenen. Se en berättelse om syskonkärlek och mod – och om rätten till liv och frihet. Massakerguden av Yasmina Reza är en relationskomik på gränsen till nervsammanbrott.

Stavby bio visar Djungelgänget på söndag kl. 14 och Churchill kl. 19.

Sannex spelar upp till dans på Fyris park ikväll fredag kl. 20-00.

Upplandsmuseet uppmärksammar Förintelsens minnesdag på lördag med en föreläsning kl. 14. Föredrag av journalisten Jan Winter, vars farmor drev ett barnhem för judiska flyktingbarn i Stockholm medan hennes syster Sophie Michaeli var föreståndare på pojkhemmet i Uppsala. Kortfilmen Det judiska pojkhemmet visas.

Bent Tribukait spelar orgelverk av Messiaen, Schumann och Liszt i Domkyrkan på lördag kl. 15.

Flygelfyrverkeri i Missionskyrkan på lördag kl. 17.Mats Jansson, piano, Olle Persson, baryton, Uppsala akademiska kammarkkör, TrioX med flera framför musik av bland andra Chopin, Schubert, Stenhammar, Beethoven med flera.

Sopplunch i Almunge församlingsgård torsdagar kl. 12.

På Upplandsmuseet visas utställningarna Tro hopp och kärlek, som berättar om historierna och influenserna bakom tatueringsmotiv och deras utveckling.

Folk i försvar. En utställning om garnisoner och frivilliga försvarsorganisationer i Uppland visas i Fyriskällan, S:t Olofsgatan 15.

Du säger potatis. Jag säger potatis. Smyckekonst av Elin Flognman visas i Kaleidos galler fram till 2 feb.

Knivsta

I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Bio Blå Wingen visar Ted – för kärlekens skull på söndag kl. 14 och 19. Okänd soldat visas på tisdag kl. 14 och 19.

Vänskapsdans. En lördag i månaden fylls Tilassalen, Knivsta kommunhus, med dans, musik och rytmer. Dansresan startar imorgon lördag kl. 13-15.15 då det finns möjlighet att prova på linedance med PRO och kubanskt, salsa och bachat med Knivsta Latin Dance.

Aftonmässa i Lagga kyrka på söndag kl. 18. Sång och musik.

Grabbträff på Lyckträffen på onsdag kl. 13.30. kom och samtala, lyssna på föredrag och umgås.

Besök Galleri Väsby 33 i Lagga. Johan Thunberg, Angelica Wiik och Tord Lyseving är galleriets permanenta utställare. Öppet på söndag kl. 14-16.

Heby

Folkets hus bio Heby visar Downsizing på söndag kl. 19.

Fokus bio Östervåla visar Djungelgänget på söndag kl. 15 och Maze Runner: The death cure kl. 18. The greatest showman visas på onsdag kl. 18.

Gubbdagis i Vittinge församlingshem i dag fredag kl. 10.

Kurs i ikonmåleri under ledning av kyrkoherde och ikonmålare Ulrika Lindholm på söndag kl. 14-16 i prästgården, Heby. Den som önskar deltar först i gudstjänsten kl. 11 för att sedan äta medhavd lunch i prästgården innan kursen börjar.

Medspråk på biblioteket i Heby. Träffa nya vänner och lär dig svenska språket, måndagar kl. 15-16.30.

Musikkafé i Huddunge församlingshem tisd. kl. 18. Ledare: Thomas Samuelsson.

Hantverksgruppen träffas varje onsdag mellan kl. 13-16 på Heby bibliotek. Alla är välkomna.

Föräldrakafé i Kyrkans allrum, Morgongåva, öppet måndagar och onsdagar kl. 8.30-12. Måndag kl. 11.30-12. Servering av enklare lunch till självkostnadspris, hemlagat och främst ekologiskt. Onsdag kl. 10 håller kyrkomusiker Inga-Britt Thalin en liten sångstund.

Fotoutställning med Roger Lööv ”1958 kostade en Volvo PV 544 8000 kr” på Östervåla bibliotek fram till 15 februari.

Utställningen ”Bli klimatsmart på 10 minuter” visas på biblioteket i Heby fram till 31 jan. Här varvas statistik med enkla vardagstips om allt från transporter till minskad vattenanvändning.

Enköping/Håbo

Sopplunch med sång av Veckholms manskör, Wallinska gården, Kryddgårdsgatan i Enköping på lördag kl. 13-15.

Högmässa i Kyrkcentrum, Bålsta, på söndag kl. 11. Medverkan av elever från Kommunala Musikskolan. Sång och saxofon.

Vilse på nätet, kom igång att låna e-böcker, skaffa e-post eller surfa på internet. Ingen föranmälan krävs, ta gärna med egen mobiltelefon eller surfplatta. Måndagar och torsdagar kl. 13 på biblioteket i Enköping.

Läsecirkel i Fjärdhundra, samtal under lättsamma former om boken vi läst, på tisdag kl. 19. Föranmälan biblioteket i Fjärdhundra.

Träffpunkt för daglediga i Österundagården på onsdag kl. 13. Kortspel, samtal och umgänge. Ta med eget fika.

Sopplunch med smörgås, kaffe och kaka i Mariarummet, Enköpings pastorat, på torsdag kl. 12.15.

Konst och kulturafton om skolan i Sparrsätra på torsdag kl. 19 i Hummelsta kc, Enköpings pastorat.

Aldrig mer! En miniutställning om folkmord visas på Fjärdhundra bibliotek, Örsundsbro bibliotek och biblioteket i Enköping. Utställningen är producerade av Forum för levande historia och visas fram till 4 februari.

Tierp/Älvkarleby

Rio bio i Skutskärs Folkets hus visar Djungelgänget på söndag kl. 14. The post i regi av Steven Spielberg och med Meryl Streep och Tom Hanks i rollerna visas på söndag och onsdag kl. 19.

Lös Melodikrysset tillsammans med andra på biblioteket i Skutskär. Varje lördag fram till 26 maj, med start kl. 10.

Husmodersföreningen Aktiva kvinnor bjuder in till stick- och handarbetskafé på biblioteket i Skutskär imorgon lördag kl. 10-13. Gammal som ung, nybörjare som proffs, alla är välkomna. Kom och inspireras och lär av andra. Kaffeservering.

Elvakaffe i Hållnäs församlingshem, Edvalla, på tisdag kl. 11-13. Välkommen till gemenskap, skratt och gofika.

Allsångskväll i Söderfors församlingshem på tisdag kl. 19-21. Kaffeservering och lotteri.

Musikkafé i Nathanaelgården på tisdag kl. 19-21. Sture Lindgren, fiol, och Elisabeth Jörtsö, sång, medverkar. Kaffeservering och insamling till kyrkans internationella arbete.

Tobotorsdag. Spel- och danskväll på Eric Sahlström Institutet på torsdag kl. 19-21. Kvällens gäster är Österby spelmän och folkdanslag, som underhåller fram till fikat. Därefter blir det allspel till dansen.

Östhammar

Öregrundsbion visar Solsidan på söndag kl. 18.30.

Dopfest. Gudstjänst med stora och små i Öregrunds kyrka på söndag kl. 11. Barnkören sjunger. Därefter berättar månadens konstnär, Eva Söderström, om sin konst och nya bok ”Jag har dig kär” i Kyrkans hus.

Högmässa i Alunda kyrka på söndag kl. 11.

Tisdagsträff i Ekeby församlingshem på tisdag kl. 13-14.30. Fika och umgås tillsammans med andra.

Sopplunch i Kyrkans hus, Gimo, på onsdagar kl. 12-13.30. Här serveras hemlagad soppa, bröd, kaffe och gemenskap.

Se karnevalsmasker i jätteformat, använda av bygdens invånare vid firandet av tjugondedag Knut, på Knutmassomuseet i Gimo. Öppet måndag-fredag kl. 11-16.

Stig Laurin visar akrylmålningar på Gimo bibliotek fram till 1 feb.