Tema: Kurser & Utbildning

Klart för Yrkes-SM

”Det är tredje gången Lundellska skolan arrangerar en SM-deltävling, och intresset har varit stort”, säger Stefan Nyhem, programrektor på skolan. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET I år, 25–27 april, står Uppsala värd för Yrkes-SM där landets skickligaste yrkesutövare ska koras bland många yrkeskategorier. En av SM-deltävlingarna i kategorin Vård och omsorg, undersköterska, arrangeras av Lundellska skolan i Uppsala.

– På tisdag 23 januari kommer sex tävlande från fem orter att äntra tävlingsscenen som byggts upp i vår idrottshall, säger Stefan Nyhem, programrektor Lundellska skolan.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år då det tävlas i många olika yrken, bland annat i plåtslageri, fordonsmekaniker, florist och vård- och omsorg. Det är tredje året som Lundellska skolan arrangerar en SM-deltävling, och intresset för tävlingen har varit stort.

– Vi har varit tvungna att tacka nej till en del som hört av sig eftersom det inte finns plats, säger Stefan Nyhem och fortsätter:

– Vi är den mest nordliga platsen som arrangerar deltävlingen och sist hade vi deltagare ända från Vilhelmina.

SM anordnas vartannat år och sist stod Malmö för värdskapet och arrangemanget lockade omkring 35 000 besökare.

Inom yrkeskategorin Vård och omsorg, undersköterska, kommer totalt fyra SM-deltävlingar att genomföras på olika platser i landet.

Samtliga genomförs nu på tisdag, 23 januari. Från de fyra deltävlingarna kommer sen de fyra vinnarna samt de två bästa tvåorna att gå vidare till Yrkes-SM som alltså arrangeras i Uppsala.

Under deltävlingen på Lundellska skolan har de tävlande sina coacher med, vilka är respektive vård-lärare, och tre av deltagarna kommer från Uppsala län.

– Det är dels de som går utbildningens årskurs tre och dels de som tagit examen och nu jobbar inom vården. Men man får max fylla 21 år det år SM arrangeras, säger Stefan Nyhem.

En av de som ska tävla är Denice Edfast som avslutade sin utbildning på Lundellska skolan i somras. Nu jobbar hon som undersköterska på urologen på Akademiska sjukhuset.

– Inför deltävlingen har jag fått ett träningsblad, men vet ingenting om vilka arbetsuppgifter som kommer att ingå, säger Denice Edfast och fortsätter:

– Men det här gör jag varje dag och jag jobbar mycket med akutsjukvård så det känns väldigt naturligt för mig, även om det känns onaturligt att tävla, säger hon.

Alla som deltar i SM-deltävlingen får ett diplom och Denice Edfast tycker det är fint att kunna visa diplomet på sin avdelning.

– Jag vet hur mycket en undersköterska betyder i vården och jag kommer att plugga vidare och siktar på att utbilda mig till militärsjuksköterska. Mitt fokus är att hjälpa skadade, och det är där jag vill vara, det känns tryggt, säger Denice Edfast.

Stefan Nyhem påpekar att Vård och omsorgsutbildningen, samt barn och fritid, aldrig har släppt den högskoleförberedande möjligheten efter reformen år 2011. Något som innebar stora förändringar av landets gymnasieutbildning.

–  Här får eleverna både ett yrke och möjligheten att studera vidare utan extra kurser.

På frågan hur intresset ser ut för utbildningen inom vård- och omsorg svarar Stefan Nyhem:

– Vi ser att den nedåtgående trenden har vänt och intresset ökar. Det är stor efterfrågan på personal inom sjukvården, och bristen på undersköterskor är alamerande.

I samband med deltävlingen på Lundellska kommer omkring 250 vård- och omsorgsstuderande elever som publik från de tävlandes skolor, samt även gästande klasser från bland annat Gävle. Evenemanget är också öppet att besöka för allmänheten.

På frågan hur SM-deltävlingen går till blir svaret:

– En scen med en vårdmiljö byggs upp i idrottshallen där även ett kafé byggs upp. På scenen kommer statister att spela roller som vårdtagare och den tävlande har tio minuter på sig att läsa in sig på ett case.

Skådespelet pågår i cirka 30 minuter då en tävlande ska utföra sina arbetsuppgifter. Det hela bevakas av tre domare som ska bedöma de tävlandes insatser enligt ett poängsystem. Segrar gör den som har högst poäng vid dagens slut.

– Det blir lite extra press när uppgiften utförs inför publik. Samtidigt är det ett stort undervisningstillfälle för eleverna som följer tävliingen, säger Stefan Nyhem.

Förutom Denice Edfast deltar ytterligare två tävlande från Uppsala län. Det är Klara Östlund som går årskurs tre på Westerlundska gymnasiet i Enköping samt Sandra Larsson, som kommer från Cultus gymnasium och nu jobbar på Akademiska sjukhuset. Övriga deltagare kommer från Sundsvall, Sollentuna och Arvika.

Under dagen kommer även branschföreträdare från olika vårdutförare att finns representerade med montrar.

– Eleverna som tar examen från Vård och omsorgsprogrammet är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Stefan Nyhem och fortsätter:

– Tanken är att tävlingen ska lyfta de praktiska yrkenas status och öka intresset för de praktiska utbildningarna i Uppsala med omnejd. Resultaten från tidigare Yrkes-SM visar att evenemang av den här sorten gör fler unga intresserade av utbildningarna.

På tisdag, 23 januari, är det alltså dags att göra upp om en guldbiljett till Yrkes-SM och klockan 9.00 äntrar den första tävlande scenen på Lundellska skolan.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Yrkes-SM 

Yrkes-SM arrangeras i år på arenaområdet vid Gränby sportfält 25–27 april. Där kommer det att tävlas i en mängd olika yrken från olika branscher.

Den som vinner sin yrkestävling blir uttagen till Svenska yrkeslandslaget och får tävla i Yrkes-EM och -VM. Nästa Yrkes-EM arrangeras i Budapest 26–28 september, och VM går i Ryssland år 2019.