Jubileum med 1930-talstema

På lördag firar Vassunda bygdegård 80-årsjubileum med knytkalas. Catharina Olveby är uthyrningsansvarig i bygdegårdsföreningen som gärna vill ha fler engagerade krafter. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

VASSUNDA/KNIVSTA Tidsbrist gjorde att Vassunda bygdegårdsförening dröjde till efter årsskiftet med att hylla sin samlingsplats, som invigdes i slutet av 1937. Men nu ska det äntligen bli av. Imorgon lördag firas 80-åringen med knytkalas, dans och underhållning.

Man kan tacka dåtidens ungdomar för att en bygdegård restes och en efterlängtad mötesplats blev verklighet i Vassunda på 1930-talet.

Det var nämligen bygdens unga som tog initiativ till byggprojektet som skulle ge dem lokaler till meningsfull fritidssysselsättning.

– En bonde skänkte marken och det var även bönder i trakten som skänkte timmer till bygget. Ideella krafter gjorde jobbet, berättar Kjell Andersson, styrelseledamot och tidigare ordförande i Vassunda bygdegårdsförening.

I november 1937 stod det rödmålade huset, beläget på en höjd längs väg 1039 mot Sigtuna, klart för invigning. Och därifrån har verksamheten rullat på, i både mot- och medgång genom åren. I dag, 80 år sedan starten, håller sig bygdegårdsföreningen levande tack vare några få eldsjälar.

En av dem är Catharina Olveby, som har varit uthyrningsansvarig i cirka tio år.

– Bygdegården fyller en viktig funktion och behövs verkligen. Men vi skulle önska att fler ville engagera sig i föreningen och utnyttja lokalerna, säger Catharina och pratar om husets potential.

– Här kan man göra det mesta. Allt från att ha teaterkurs, systuga och föreläsningar till barnaktiviteter, filmvisning och matlagningsträffar. Det finns alla möjligheter.

Återkommande program sedan i fjol är pysselkvällar varannan tisdag. Årligen ordnas även en tomtefest i januari och loppis i maj.

Att hyra ut bygdegården till olika tillställningar är annars inga problem.

– Många söker sig hit för bröllopsfester och jämna födelsedagar. Sen har vi en del föreningsmöten också. Förra året hade vi totalt 35 uthyrningstillfällen, berättar Catharina och låter nöjd.

Medlemsantalet har dalat de senaste åren och ligger på knappt 100 i dag. Och ändå byggs det för fullt i Vassunda och befolkningen växer.

– Vi har nog varit dåliga på att marknadsföra oss. Vi lägger ut information på hemsidan och på facebook, men vi kanske skulle behöva gå runt och lägga lappar i brevlådorna. Många vet inte att man kan använda våra lokaler och inte till vad.

Imorgon lördag kommer i alla fall bygdegården fyllas med folk när jubileumsfest med 30-talstema vankas.

– Det blir knytkalas och vi uppskattar om gästerna har på sig någon detalj med anknytning till 30-talet, säger Catharina som för egen del har inhandlat en fransig glitterklänning i charlestonemodell kvällen till ära.

För musikunderhållningen står Knivstatrubaduren Anders Åkerblom.

Malena Olsson

 

Fakta: Bygdegårdsföreningar Uppsala län 

Vid årsskiftet 2018 var 1 427 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till Bygdegårdarnas riksförbund som bildades 1944. Av dessa är 81 bygdegårdsföreningar verksamma i Uppsala läns bygdegårdsdistrikt.

Den yngsta medlemmen i distriktet är Vansjö bygdegårdsförening, Heby, och den äldsta är Skoklosters bygdegårdsförening, Håbo, som anslöt till förbundet 1947.

Det hus som varit bygdegård längst är Skuttunge bygdegård, som blev det 1944.

Wattholma bruksgårdar är det hus som byggdes först, nämligen år 1671.

Distriktets uppgift är att sprida kunskap och information om länets bygdegårdar till allmänheten och politiker samt erbjuda stöd, råd och utbildning till funktionärerna i länets bygdegårdsföreningar.

Källa: Bygdegårdarnas riksförbund