Livfullt om och av kvinnor

Kerstin E Wallin och Christina Wahlström har grävt fram mången läsvärd kvinnohistoria under åren. ”Vi besöker gärna föreningar ute i bygderna och berättar om kvinnor vi skrivit om”, säger Christina Wahlström. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

UPPSALA Goda berättelser som någon gjort sig besväret med att skriva ner förtjänas också att läsas. Det är något som Föreningen för kvinnors historia i Uppsala möjliggör med en skrivarstuga. Nyligen släpptes en fjärde del i serien Uppsalakvinnor berättar, denna gång med titeln Livstycken.

Boken är resultatet av elva deltagares arbete i den skrivarstuga som föreningen bedriver sedan våren 2010.

– I den här boken skriver kvinnorna sin egen historia, och Livstycken är både en kul och beskrivande titel, säger Christina Wahlström, ledamot i föreningen.

Tillsammans med Kerstin E Wallin, kassör, fungerar hon som mentor i skrivarstugan. Både Christina Wahlström och Kerstin E Wallin har också skrivit flera egna böcker, var för sig och tillsammans.

– Vi stöttar och hjälper kvinnorna att skriva, de ska ju skriva för fler än sig själva, säger Christina Wahlström.

– I skrivarstugan berättar deltagarna vad de vill skriva om och vi kan lämna förslag på teman, säger Kerstin E Wallin.

I boken Livstycken berättar elva kvinnor en historia, antingen om sig själva eller om släktingar och bekanta.

Det handlar om yrkeskvinnor, mödrar och mormödrar liksom fattigdom och minnen från krigshärjade länder.

– Det finns flera spännande berättelser från andra länder, bland annat om en dramatisk flykt i en båt från Vietnam och skolminnen från forna Jugoslavien, säger Christina Wahlström och tillägger att boken även innehåller små dikter.

En berättelse om hur polioepidemin påverkade en ung familj är annat som satts på pränt.

En historia handlar om hur det är att vara tvilling och här finns också en berättelse om en students underbara balklänning som hon aldrig få gå på studentbal i.

– Det är föreningen som ger ut böckerna, och bredden är viktig, säger Christina Wahlström.

Tidigare böcker som skrivarstugan författat är Förmödrar, Uppväxter och Ekon av dramatiska händelser. Samtliga utgivna av Föreningen för Kvinnors historia i Uppsala.

– Nu har vi fler projekt på gång. Vi vill hitta äldre kvinnor som kan berätta sin historia för oss, och vi skriver, säger Kerstin E Wallin.

– Vi har bland annat pratat med olika vårdboenden. Det finns så många intressanta kvinnoliv som inte har blivit berättade, säger Christina Wahlström.

Kvinnohistoriska föreningen i Uppsala har ett 40-tal medlemmar, och majoriteten av dem är i åldern från 60 år och uppåt.

–  De yngre har fullt upp med yrkesliv och familj, säger Christina Wahlström som var med och startade föreningen år 1999.

Året efter anslöt Kerstin E Wallin och de båda har hunnit med att gräva fram flera intressanta kvinnohistorier, bland annat via stads- och riksarkiv.

– Vi samarbetar också med Centrum för genusvetenskap i Uppsala, säger Kerstin E Wallin.

Föreningen arbetar för att stimulera, initiera och stödja forskning i kvinnors historia i skolor, på universitet och inom folkbildningens organisationer.

– Det första vi gjorde var utställningar, bland annat om kvinnors rösträtt. Vi gjorde även en utställning på boken Flerstämmigt som vandrat runt i hela Uppland, säger Christina Wahlström.

– Vi arrangerar också föreläsningar och kulturvandringar, tillägger Kerstin.

– Jag och Kerstin åker gärna ut till föreningar runt om i bygderna och berättar om kvinnor vi skrivit om. Det är bara att ta kontakt med någon av oss, säger Christina Wahlström.

Rose-Marie Eriksson