Nära journalistik i fokus

Journalistikprofessorn Gunnar Nygren och landsbygdsreportern Marie Henningsson medverkar i podden Landet.​ Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

​Vad händer i landsbygder när lokaljournalistiken går på sparlåga? Frågan avhandlas i Landsbygdsnätverkets podd Landet.

Var fjärde kommun i landet saknar regelbundet bemannad nyhetsredaktion och det är inte ovanligt att de glesare befolkade bygderna drabbas.

Men hur går det med ortens identitet, vad händer med insynen i kommunen och hur påverkas demokratin när den granskande lokaljournalistiken går på sparlåga? Det är frågor som tas upp i ett nytt avsnitt av Landsbygdsnätverkets podd Landet. Mediekartans mörka skuggor och vita fläckar är rubriken.

Programledaren Ida Lindhagen diskuterar ämnet tillsammans med Gunnar Nygren, professor i journalistik på Södertörns högskola, och landsbygdsreportern Marie Henningsson.

– De lokala mediernas roll för den egna lokala identiteten är en jätteviktig bit, menar Gunnar Nygren.

Marie Henningsson, som har lång erfarenhet av både lokalt och nationellt reporterarbete, håller med.

– Man ska kunna identifiera sig med sin bygd, med sin tidning, rent kulturellt i olika sammanhang.

Det blir skillnad, menar de, att reportrar kommer åkandes från centralredaktionerna för att göra ett jobb på landsbygden istället för att ha en fast lokalreporter.

– Då blir det ett besök i verkligheten. Man känner inte, man kommer bara på tillfälligt besök och möter en eller ett par personer som ger sin bild istället för att ha en helhetssyn på de frågor som är viktiga, resonerar Marie Henningsson i programmet.

Antalet anställda på nyhetsredaktioner har minskat med sju procent på två år visar Mediestudiers årsbok.

Många kommuner upplever att dagspressens kommunbevakning har blivit sämre eller mycket sämre över tid.

– Finns inte den här oberoende granskningen är det mycket lättare att svågerpolitik och korruption växer på det lokala planet, säger Gunnar Nygren och fortsätter:

– Det är en enorm styrka i utvecklingen av den lokala bygden att få den här känslan av samhörighet. Och där har lokala medier en väldigt viktig roll.

På plats är också Kristianstadbladets Lukas Ernryd, som leder projektet Reportrar i landsbygdens tjänst. Det är ett leader-projekt, som erbjuder läsarna hyperlokal journalistik.

Han tror att den riktigt lokala journalistiken alltid kommer att vara viktig.

– Jag har märkt att där finns otroligt mycket berättelser och historier om en levande landsbygd som vi inte i tillräcklig utsträckning har beskrivit. Vi måste bli ännu mer lokala för det globala får folk reda på ändå.

Malena Olsson