Ny fritidsbank öppnar

Fritidsbanken finns i dag på 55 platser runt om i landet. Här finns möjlighet att låna sport- och fritidsutrustning för olika säsonger, helt kostnadsfritt. Foto: Carina Haak, Fritidsbanken
Textstorlek:

ENKÖPING I februari beräknas invigningen av en ny fritidsbank på Västerleden äga rum. Det blir Enköpings kommuns andra fritidsbank, där det finns möjlighet att låna sport- och fritidsutrustning helt gratis.

Nyligen skrev Enköpings kommun och Enköpings Rugbyklubb under ett avtal om att starta den andra fritidsbanken i kommunen.

Fritidsbanken är ett nationellt koncept där reglerna som gäller är: alla får låna, allt är gratis och fokus på miljö.

Lokalerna kommer att vara belägna på Lillsidan, Västerleden.

– Fritidsbanken är ett fantastiskt sätt att erbjuda en aktiv fritid till fler. Alla i vårt samhällsbygge ska kunna delta i idrottslivet oavsett ekonomiska eller sociala förutsättningar. Detta går också i linje med vårt arbete kring hälsostaden Enköping, säger Jesper Englundh (S), ordförande upplevelsenämnden.

Han berättar vidare att det är arbetstagare på socialpsykiatrin som tillsammans med rugbyklubbens medlemmar kommer att bemanna fritidsbanken.

Ambitionen är att ha igång verksamheten i februari och att sedan hålla öppet två vardagskvällar och en helgdag i veckan.

– Fönster ska bytas och lokalerna behöver rustas och fräschas upp. Arbetet har börjat och vi räknar med att ha någon slags invigning i anknytning till februarilovet, fortsätter Jesper Englundh.

Insamlingen av prylar att fylla ”sportbiblioteket” med drar igång inom kort.

– Kommunen kommer att annonsera om att folk kan lämna in idrotts- och fritidsutrustning. Det kan vara allt från skridskor, bandyklubbor och fotbollar till boulespel och sportkläder. Både barn- och vuxenstorlekar är välkomna.

Avtalet mellan Enköpings kommun och rugbyklubben är på två år.

I Uppsala län finns sedan tidigare en fritidsbank i Örsundsbro och en i Gottsunda, Uppsala. I Tierp är man på gång och förhoppningen är att öppna en fritidsbank på Vegavallen under våren.

I början av 2017 fanns fritidsbanken på 24 platser runt om i landet. I dag uppgår antalet till 55 stycken, från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder.

Under 2018 står många verksamheter i startgroparna för öppning innan sportlovet. Värmland ser ut att bli första länet med minst en fritidsbank i varje kommun och man kommer även att kunna erbjuda parasportutrustning på flera håll i landet.

 Malena Olsson

 

FAKTA: Fritidsbanken 

Fritidsbanken är ett nationellt koncept med syfte att bidra till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa.

Att låna är gratis och utlåningstiden är 14 dagar.

Den första fritidsbanken öppnades i Deje i Forshaga kommun 2013. Diakonen Carina Haak kom på idén och i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland förverkligades idén.

Visionen är att det ska finnas, minst, en fritidsbank i varje kommun.

Vem/vilka som startar upp fritidsbanken lokalt ser olika ut från kommun till kommun. Oftast är det en sammanslutning av intressenter såsom lokala idrottsföreningar, kommunen, Svenska Kyrkan och andra organisationer.

Källa: Fritidsbanken.se