Nya krafter i Folkets hus

Textstorlek:

HEBY I augusti förra året klev Fredrik Eklund Olsson in som ny föreståndare för Heby Folkets hus. Tillsammans med Karin Söderlund, som tillträdde sin tjänst ett par veckor före jul, ser han fram mot en fortsatt utveckling av ett hus för alla.

– Folkets hus ska vara ett levande hus för alla åldrar och vi kan erbjuda allt från barnkalas till stora event, säger Fredrik Eklund Olsson som nyligen fyllt 39 år.

Yrkeslivet har bland annat inneburit många års anställning inom Setra i Heby, och närmast som central planerare för Samhalls verksamhet.

Fredrik Eklund Olsson är också känd som revyartist, låtskrivare och musiker, bland annat i det egna bandet Bengt-Tommyz.

Han är väl bekant med Folkets hus sedan långt tillbaka, bland som styrelsemedlem i föreningen. Fredrik har också under många år hjälpt tidigare föreståndare, Kåke Eklund, med bio och olika arrangemang.

Nu väntar dock nya utmaningar sedan tidigare personal gått i pension.

– Vi jobbar för att tillgodose kundernas behov och att alla gäster får bästa möjliga service, säger Fredrik som tillsammans med Karin håller i samtliga evenemang som föreningen anordnar.

– Tanken är att vi ska utveckla verksamheten tillsammans, säger Karin Söderlund.

Under förra året påbörjades bland annat arbetet med att införa andelar i föreningen.

– Vi har gjort om systemet till fördel för både gamla och nya medlemmar. Formen är inte helt klar men andelsägarna kommer bland annat att erbjudas rabatter på vissa evenemang, säger Fredrik Eklund Olsson.

Annat som planeras är att utveckla konferensdelen och även att skapa mer verksamhet dagtid. En del uppfräschning och viss renovering av lokalerna är annat som står på agendan.

– Vi har också planer på att köra igång pubaftnar och så småningom viss kaféverksamhet. Vi har ju en fin folkpark som kan användas till mycket, säger Fredrik.

De digitala och populära operasändningarna har varit en framgångssaga för Folkets hus-föreningen och de kommer att fortsätta.

– Vi har många operaföreställningar nu under våren, och vi hoppas kunna utveckla de digitala visningarna med både konst, balett och musikkonserter. Det finns också flera idrottsevenemang som vi kan visa, säger Fredrik Eklund Olsson och tillägger:

– Vi har mer på gång, men det kan vi återkomma till länge fram.

Folkets hus-föreningen i Heby har en lång historia och bildades 1907. Så småningom, år 1925, gick föreningen samman med Folkets park och drivs sedan dess som föreningen Folkets hus och park. År 1958 byggdes Folkets hus på nuvarande plats. För två år sedan, 2015, utsågs också Folkets hus i Heby till Årets bio av Folkets hus och parker.

– Det har varit en fantastisk utveckling. Tidigare var det främst äldre män i föreningen men nu har vi unga människor som törs gå in och jobba, säger Lars Olson, som varit föreningens ordförande i 30 år.

– Jag är glad att ha varit med på den här resan i både med- och motvind. Det är också roligt att se hur styrelsen föryngrats och att majoriteten dessutom är kvinnor, det är fantastiskt, säger Lars Olson.

Enligt uppgift från uppslagsverket ne.se växte Folkets hus-föreningar fram under 1890-talet som en del av arbetarrörelsen. Detta sedan man uppfört byggnader i Kristianstad och Malmö för att ge den socialistiska arbetarrörelsen samlingslokaler.

År 1944 organiserades biografdrift i Sveriges folkbiografer AB, sedermera i Skandinaviska biograf AB. Fram till 1969 var rörelsen ägare till produktionsbolaget Nordisk Tonefilm och bildade 1970 filmvisningsorganisationen Bio Kontrast. Folkets hus är Sveriges mest spridda biografkedja och visar aktuella storfilmer, smalare filmer och skolbio

Under 2001 genomfördes en stor satsning på digital filmvisning. Landets cirka 700 Folkets Hus har varje år omkring 35 miljoner besökare och är därmed Sveriges största mötesplats.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Folkets hus utveckling 

År 1907 den 26 januari bildas föreningen Folkets Hus i Heby med en styrelse om fem personer. Man beslutar att köpa en tomt av murare Holmkvist för 300 kronor och anlägger senare en dansbana. Den 30 juni hålls den första festen och 14 juli beslutas att uppföra ett Folkets Hus på platsen. År 1922 bildas föreningen Heby Folkets Park och byggandet av dagens Folkets Hus inleds år 1958.

År 1978 handikappanpassas och renoveras huset och år 2000 gör man om biosalongen till en kombinerad bio-, teater- och konferenslokal. Fem år senare installeras en anläggning för att visa digital bio. Den 15 december 2007 visas den allra första digitala operan som direktsänds från Metropolitan i New York.