Snökanoner går dygnet runt

Textstorlek:

SUNNERSTA/UPPSALA Snön lyste med sin frånvaro i stora delar av länet under lovet och enligt prognosen ser flingorna ut att dröja. För att utöva vinteraktiviteter får man bege sig norrut eller till en plats där snökanonerna har levererat. I Sunnerstabacken är konstsnö räddningen.

Med temperaturen betryggande under nollsträcket kördes i helgen snökanonerna igång i slalombacken vid Sunnerstaåsens friluftsområde.

Uppsala kommun driver anläggningen tillsammans med Uppsala slalomklubb och Friluftsfrämjandet.

När backen är åkbar kan dock ingen ge svar på i nuläget.

– Allt har med vädret att göra. Idealiska väderförhållanden för snötillverkning är tio minusgrader eller kallare, förklarar David Teuho, som tillsammans med kollegan Jarmo Haataja från Uppsala kommun har koll på snökanonerna för dagen.

Det bästa vore ju om man hade kunnat öppna backen under jullovet, resonerar de.

Under många år har så också varit fallet, intygar Joakim Jansson, driftledare för friluftsliv vid Uppsala kommun.

– Ofta öppnar vi i december, men då har kylan kommit tidigare. Nu är de fem snökanonerna i alla fall igång och går dygnet runt, försäkrar han och berättar att det behövs en halvmeter snö i hela backen innan det kan bli aktuellt för premiäråket.

När snödjupet väl är nått kommer däremot snön med stor säkerhet att ligga kvar ett tag. Konstsnöns kompakta kristaller tål nämligen mildväder och nederbörd bättre än natursnö.

– I fjol öppnade vi 17 januari och stängde inte förrän i april, minns David Teuho och slänger ett öga på termometern innan han kliver ut i den snöfyllda backen.

Sunnerstabacken har tre nedfarter att välja på, varav en barnvänlig, samt två liftar.

I brist på frysgrader prepareras nu i första hand den stora backen och barnbacken.

När säsongen drar igång finns också möjlighet att lära sig eller finslipa tekniken, då Friluftsfrämjandet bedriver skid- och snowboardskola på plats för såväl barn som vuxna.

Malena Olsson

 

Fakta: Konstsnö 

För att snötillverkningen ska bli optimal så finns det tre faktorer som påverkar, det ska vara minusgrader, låg luftfuktighet och svag vind.

Vatten pumpas med ett tryck på cirka 25–50 bar från exempelvis en sjö, bäck eller damm/reservoar.
Luft tillsätts med ett tryck på 7–10 bar.

Luft och vatten blandas i ett munstycke som sedan skickar ut vattendropparna i luften och snökristaller bildas. Ju högre över marken en snökanon är placerad, desto bättre avkylning och spridning av vattendropparna/snökristallerna.

Källa: Svenska skidanläggningars organisation