Stort intresse för vegetarisk matlagning

Textstorlek:

HARG Det har varit oväntat stort intresse för en studiecirkel i vegetarisk matlagning. Kursen, som är fullbokad sedan länge, hålls i församlingsgården i Harg i slutet av januari. Med fokus på samvaro över en enkel och god måltid vill kursledaren Kurt Nyberg uppmuntra till gemenskap och hållbar kosthållning.

Kurt Nyberg har lång erfarenhet av vegetarisk matlagning. På 1970-talet arbetade han i tio år på Musikforums Den Gyllene Murofen. En smått legendarisk vegetarisk restaurang, som låg i Stockholms Nations lokaler i Uppsala.

Själv äter Kurt Nyberg inte bara vegetariskt utan drivkraften bakom hans intresse är först och främst den växtbaserade dietens positiva effekter på hälsa, miljö och plånbok.

Han har tidigare varit engagerad föreningen Verkstan som är en del av Riksförbundet för Social och Mental Hälsas verksamhet.

Till Verkstan kom människor för gemensamma måltider, tillagade av billiga och näringsrika råvaror.

Kurt Nyberg berättar att många av de människor som lider av psykisk ohälsa lever isolerade och under mycket knappa ekonomiska förhållanden.

– Att äta gott och nyttigt är en demokratisk rättighet och jag ville hjälpa dem som kom till Verkstan att lära sig laga god och nyttig mat av billiga råvaror, säger Kurt Nyberg.

Kriterier som han anser att en vegetarisk kost uppfyller.

Kurt Nyberg anser också att det är viktigt även för bättre beställda människor att lära sig variera sin kost och att regelbundet välja billigare råvaror.

– Att dela villkor med de fattiga är en solidaritetshandling.

År 2008 då Kurt Nyberg arbetade som kyrkvärd i Örbyhus började han bjuda på soppa i samband med lördagarnas gudstjänst. Ett arrangemang som skapade ett större intresse för kyrkobesök och gemensam andakt.

– Antalet församlingsmedlemmar som kom till gudstjänsterna ökade från en eller två i veckan till ett tjugotal i och med den gemensamma måltiden.

Det framgångsrika konceptet tog Kurt Nyberg senare med sig till prästgården i Harg där han verkade som husfar. Detta var innan gården såldes och de två församlingarna Frösåker och Öregrund-Gräsö den i januari 2017 slogs ihop till Roslagens Norra Pastorat,

Numera ansvarar Kurt bland annat för arrangemanget ”Välsignat och klart” i samband med söndagarnas mässa i Östhammars kyrka.

– Vi lagar inte bara soppa utan försöker också erbjuda rätter som kanske tilltalar de unga lite mer.

Den stundande studiecirkeln i vegetarisk matlagning är framförallt tänkt som ett forum för den gemenskap som skapas när man delar en måltid.

Människans ansvar för vår gemensamma miljö, råvarornas ursprung och hur vi behandlar resterna är också viktiga delar av innehållet.

– De tre nyckelorden som jag har valt att utgå ifrån är om måltidens gemenskap, näringsrik mat och andlighet, berättar Kurt.

Den vegetariska mat som han lagar är baserad på baljväxter, rotfrukter och frön. Bröd, ost och sallad är också viktiga inslag.

På bordet där vi sitter och samtalar har Kurt dukat upp burkar fyllda med torkade linser, mungbönor, kidneybönor och kikärtor. Samtliga är exempel på baljväxter fullproppade med viktiga näringsämnen.

Vissa passar bäst i grytor och soppor, andra i sallader och många är fina att grodda.

– Samma sorts böna får helt olika karaktär beroende på hur den tillagas, berättar Kurt.

Det vegetariska kökets möjligheter är helt annorlunda idag jämfört på 1970-talet då recepten och de tillgängliga råvarorna, enligt Kurt var ganska primitiva.

Han berättar att de orientaliska köken slog stort i Sverige på 1990-talet och att vi då fick tillgång till råvaror och recept från bland annat de thailändska och indiska köken.

– Att man idag kan köpa ingefärsrot i vilken livsmedelsbutik som helst är egentligen ganska fantastiskt, ler Kurt Nyberg.

Maria Loboda