Unga kockar med koll på mat

Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET I helgen intog elever från nionde klass restaurangen på Uppsala yrkesgymnasium i Ekeby där kvaltävlingen inför Årets högstadiekock avgjordes. Det blev en jämn duell där endast en poäng avgjorde segern.

Tävlingen är ett samarbete med grundskolornas hemkunskapslärare och Uppsala yrkesgymnasium Ekeby.

– Det är åtta lag från olika högstadieskolor som tävlar om en plats i riksfinalen i Stockholm, säger restauranglärare Åsa Westas som står bakom tävlingen tillsammans med två andra yrkeslärare från Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Två till tre elever deltog i de olika grupperna där uppiften var att laga en komplett lunch för två personer utifrån tallriksmodellen. Uppgiften inkluderade även en skriftlig del där eleverna skulle redovisa måltiden ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

– Eleverna lagar sina rätter utifrån ett visst antal råvaror som bestämts i förväg, berättar Åsa Westas.

När huvudrätt och dessert har lagats, ska den bedömas av en juryn bestående av personer från restaurangbranschen. Dessa var Henrik Lideborg, Jens Eriksson och Nathalie Lindmark Bonnevier.

– Vi ska titta på utseende, hygien, smak och samarbete, säger Nathalie Lindmark Bonnevier.

Såväl domare som Åsa Westas tycker kocktävlingen är ett bra initiativ då branschen behöver mer folk.

– Därför är det roligt att inresset för vårt program ökar, och jobb saknas inte, säger Åsa Westas.

Inne i restaungen verkade samtliga elever ha koll på ingredienser och kastruller, och några tävlingsnerver märktes inte. Samia Ali och Alaa Abosultan från Gottsundaskolan var två av deltagarna.

– Vi älskar att laga mat, men har inga planer på att jobba inom restaurangbranschen, säger Samia Ali.

Intresse för både matlagning och utbildning hade däremot Jonathan Sundström från Stordammens skola i Sävja.

– Jag tänker nog söka till restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger han.

Tillsammans med Christian Söderlund Gavestam komponerade han en måltid med stekt kycklinglårfilé, bearnaisesås och rostade rotsaker. Efterrätten var en pannacotta med citron och choklad. När juryn sagt sitt blev det också deras lag som tog hem segern med en poäng från tvåan som var Gottsundaskolan.

Nu får Christian Söderlund Gavestam och Jonathan Sundström tävla i riksfinalen på Restaurangakademien i Stockholm 9 februari. Det lag som kammar hem segern där får med sig 10 000 kronor till sina hem- och konsumentkunskapsklasser för att användas till studiebesök.

Rose-Marie Eriksson